Další cesta k investičnímu úspěchu - certifikáty

03.12.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Kterak chuďas ke štěstí přišel vám neprozradíme. Pouze se pokusíme v rámci volného pokračování seriálu o možnostech investování přiblížit Vám finanční instrumenty, které schopným investorům přinášejí slušné zisky. Dnes jsou to certifikáty.

Minulý díl se věnoval úspěšným investorům z pohledu včasného prodeje instrumentu na burze či jiném trhu. Článek Moudrý investor umí včas prodat, tak bohatne ukazoval na příkladu komoditních trhů možnosti zisku na klesajících i rostoucích trzích. Prvotní příčinu úspěchu investora jsme identifikovali ve schopnosti včas prodávat i v případě realizace ztráty. Dnes budeme hledat úspěšné investory jinde - v nových finančních produktech.

Odvaha a úspěch jdou ruku v ruce. K odvaze patří i ochota riskovat. K ochotě riskovat patří ochota investovat na neznámých trzích nebo do "exotických" instrumentů. Do nedávné doby byly takovými "exoty" také certifikáty.

Začátkem letošního roku se nám ale povedlo s vydavatelem časopisu ZertifikateJournal nastartovat osvětu mezi nejširší investorskou veřejností právě v oblasti moderních, nových a hlavně perspektvních investičních instrumentů, kterými nepochybně certifikáty jsou. Připravili jsme pro Vás seriál, který certifikáty popisoval, ukazoval jejich spektrum, výhody, nevýhody, možnosti i srovnání s klasickými podílovými fondy. Všechny díly seriálu jsou zde.

Konec roku je jistě dobrou dobou na rekapitulace a opakování. I v oblasti investování. Takže než se v příštích dílech podíváme na novinky v možnostech investování do certifikátů, je tu pro Vás přehled instrumentů a popis jejich výhod i nevýhod.

Dělení certifikátů

  • Indexové certifikáty
  • Strategické certifikáty
  • Tématické certifikáty

Indexové certifikáty
Indexové certifikáty emitují většinou silné zahraniční banky. Největším přínosem pro investora je absolotní transparentnost instrumentu. Hodnota certifikátu totiž přesně kopíruje pohyb na tom kterém indexu. Růst hodnoty indexu o 9% znamená růst hodnoty vaší investice přesně o 9%. Pokud si koupíte indexový certifikát na index S&P je to stejné, jako by vaše investiční portfolio bylo složené z pětiset akcií stejných jako v daném indexu. O nákladech a výhodách si povíme více dále.

Strategické certifikáty
Je dobrou investiční příležitostí pro ty, kteří chtějí dosáhnout výnosu vyššího než trh. Cena ale za vyšší výnos je relativně větší riziko. Volatilita na takovéto investici je větší. Strategické certifikáty totiž zařazují do koše takové akcie, které jsou hodnoceny některým objektivím kritériem. Většinou je tro kritérium číselné. V akciovém koši jsou pak akcie firem s dlouhodobě největším dividendovým výnosem, nebo nejnižšéím poměrem P/E (poměr kurzu akcie k zisku na jednu akcii)

Tématické certifikáty
Tématické certifikáty se na rozdíl od indexových a strategických certifikátů vztahují na akciové indexy nebo akciové koše, které obsahují pouze tituly zpravidla příslušející ke stejnému oboru. Tématické certifikáty jsou vhodné především k doplnění portfolia, pomocí nich se dá spekulovat buď na krátkodobé rotace jednotlivých oborů nebo dlouhodobě profitovat na růstu tzv. megatrendů jako jsou biotechnologie, internet, špičkové technologie, ekologie atd. Tyto certifikáty jsou velmi transparentní, kontinuálně přizpůsobované a tržně blízké.

Výhody certifikátů

  • Certifikáty mohou sloužit jako vhodný doplněk portfolia investora, ale stejně tak dobře můžou sloužita jako jediný (už značně diverzifikovaný) instrument.
  • Jsou méně rizikové než jednotlivé akcie
  • Obrovskou výhodou je mnohem větší transparentnost oproti podílovým fondům
  • Likvidita - na burze, v mimoburzovním systému, u emitenta
  • Poplatky - viz dále

Certifikáty nebo podílové fondy?
Základní rozdíl mezi fondem a certifikátem je v transparentnosti. Portfolio manažer investuje svěřené prostředky do instrumentů podle statutu fondu. Už je ale na jeho schopnostech (podpůrných prostředcích) jaký konkrétní cenný papír zvolí. Výkonnost většiny portfolio manažerů, měřená výkonností fondu, podle některých studií nedosahuje ani výkonnosti srovnávacího indexu.

Poplatky
Ne nepodstatnou výhodou certifikátů jsou nesrovnatelně nižší náklady na jejich pořízení. A nejen pořízení, ale i odprodej a eventuelní manažerské poplatky. Manažerské poplatky se účtují většinou jen u strategických certifikátů. Vstupní a výstupní poplatky jak je známe u fondů ve výši přes 5% neexistují. Setkáme se s občas s periodickými poplatky, které jsou většinou do 1% p.a.

Daňové zvýhodnění
Investor je stejně jako u OPF po uplynutí spekulativní doby 6 měsíců osvobozen od daně z kurzových zisků. Navíc neplatí ani daň z dividend (naběhlých na certifikátu)

Závěr
Výhod ale samozřejmě i nevýhod mejí certifikáty obdobně jako jiné investiční instrumenty. V současné době se ale tyto zdají jako velmi dobrá investiční příležitost (indexy pomalu ale jistě po celý letošní rok rostou) a dnešním invesrtorům v budoucnu jistě přinesou kýžený zisk. Nezapomínejte ale na zlaté, tolikrát opakované pravidlo, že výnosy minulé, nejsou zárukou výnosů budoucích!

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE