Pravidelný týdenní komentář k trhu

10.02.2012 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Šestý letošní týden byl zcela ve znamení řeckého dramatu. V průběhu týdne se horko těžko dohadovala úsporná opatření mezi Řeckem a zástupci tzv. Troiky (EU, MMF, ECB) a následně rovněž shoda na naznačených úsporných opatření mezi politickými zástupci samotného Řecka. Obě překážky byly nakonec překonány, ale ministři financí eurozóny po Řecku oprávněně chtějí slíbená opatření prosadit do zákonné podoby, aby pak mohli uvolnit pro zemi druhý záchranný balík ve výši 130 mld. EUR. Důvod je jasný, dřívější sliby, které Řecko dalo, aby dostalo první záchranný balík (110 mld. EUR v roce 2010), nejsou plněny. Domácí index PX uzavřel týden na úrovni 991 bodu, což mezitýdenně představovalo pokles o 1,9 %. Při absenci výraznějších makroekonomických zpráv byla politika stěžejním tématem týdne. Krom politiky se sledovala ještě výsledková sezóna a rozhodování ECB, které sazby nezměnila (1,00 %).

 

Z domácích zpráv jsme sledovali začátek výsledkové sezóny, kde ve čtvrtek Unipetrol zveřejnil své výsledky za 4Q11. Ty zaostaly silně za očekáváním. Provozní úroveň EBIT vykázala ztrátu 2,5 mld. Kč při očekávání ztráty 1 mld. Kč. Důvodem je kromě mimořádných položek (avizované Paramo) i horší výsledek na nákladové straně (nižší marže a celkově nepříznivé makroprostředí). Titul ukončil páteční obchodování na 168,5 Kč (-3,7 % t/t).

V rámci čtvrteční prezentace na technologické konferenci v USA management KIT Digital potvrdil výhledy hospodaření, které dal začátkem ledna. Společnost tak očekává za 4Q 2011 tržby 67 mil. USD a provozní zisk (EBITDA) na úrovni 17,5 mil. USD. Také výhled pro tento rok zůstal nezměněn (tržby: 320 mil. USD; EPS 1,53 USD). Oficiálně by měla společnost prezentovat výsledky za poslední kvartál minulého roku 16. března. Titul zakončil týden na 229 Kč (+3,9 % t/t)

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byl KIT Digital (+3,9 %, 229 Kč). Titul kromě zmíněné konference nepřinesl žádné stěžejní zprávy. Ani výsledek prezentace na konferenci neobsahoval nová sdělení. Titul již tak dlouhodoběji roste v návaznosti na zlepšené hospodaření pro rok 2012. Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo Orco (-15,2 %, 101 Kč). Titul korigoval předešlé růsty bez fundamentálních zpráv.

Ani příští týden neskončí řecké drama, kdy již přes víkend by mělo dojít k prvnímu schvalování v řeckém parlamentu ohledně úsporných opatření nutných pro uvolnění druhé pomocné tranše. Nejasnosti panují okolo ochoty řeckých politiků nad nalezením jednoty. Ve středu pak je svoláno mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny, které by mělo diskutovat kroky Řecka ohledně úspor a postoj k uvolnění dalších prostředků pro Řecko. Tyto události budou i v příštím týdnu vznášet nervozitu přinejmenším na finanční tituly. Naopak uvolnění druhé tranše pro Řecko by mělo být trhem vnímáno pozitivně i při rozporuplném konečném smysluplném využití daných prostředků.

Na domácí korporátní scéně bude ve čtvrtek reportovat výsledky Komerční banka. Očekáváme, že čistý zisk bude 2,5 mld. Kč za 4Q11 (-25,3 % r/r). Pokles bude zapříčiněn dalšími odpisy řeckých dluhopisů, nižšími zisky z finančních operací a vyššími provozními náklady (avizováno). Naším základním scénářem je očekávaná dividenda ve výši 200 Kč/akcii (5,4% hrubý div. výnos), což by znamenalo pokles z loňských 270 Kč. Očekáváme, že odhady trhu nejsou natolik pesimistické, a tudíž by mohlo dojít k lehkému vybírání zisků, pokud se naše projekce potvrdí.

V pátek pak zveřejní výsledky domácí telekomunikační společnost Telefonica CR. Očekáváme růst čistého zisku o 17 % r/r za 4Q11 a to hlavně díky výrazným úsporám na nákladech včetně meziročního poklesu odpisů. Výsledky za celý rok by tak měly jen mírně nedostát původním předpokladům společnosti. Důležitější zprávou pro investory bude dividenda. Naše očekávání je výplata 30 Kč plus program na dodatečný odkup vlastních akcií či snížení základního jmění a vyplacení dodatečně jako dividendy. Celkový objem vyplacených prostředků akcionářům pak vidíme v rozmezí 30-40 Kč/akcii. Výhled na rok 2012 by měl být opětovně poměrně konzervativní a naše očekávání vidí pokles provozního zisku OIBDA o 3,9 % r/r. Při potvrzení kroků k navýšení kapacity vyplácených peněžních prostředků akcionářům bychom očekávali lehce pozitivní reakci.

Z makroekonomické scény očekáváme, že sledované budou v USA úterní maloobchodní tržby (oček. +0,8 z +0,1 %), středeční průmyslová produkce (oček. 0,6 z 0,4 %). V pátek pak budou zveřejněny vedoucí ukazatele (leading indicators), kde se čeká růst na 0,5 z 0,4 %. V Evropě se očekává úterní lepšící se index očekávání finančního trhu ZEW a následně středeční data o HDP EU za 4Q11 (oček. +0,7 z +1,3 % r/r). Spolu s tím by mělo být oznámeno i HDP za 4Q11 za ČR, kde se očekává +0,7 z +1,2 % r/r.

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE