Moji 3 oblíbení generální ředitelé

16.02.2012 | , Saxo Bank
INVESTICE


Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank


Minulý týden jsem zveřejnil mé nejméně oblíbené generální ředitele v článku 3 most ineffective executives, čímž jsem probudil zdravou debatu mezi čtenáři TradingFloor.com.

Dnes dám svůj cynismus stranou a vyberu své oblíbené CEOs, tedy chlapíky, kteří ze sebe vydali to nejlepší, aby ochránili zájmy svých akcionářů.

3. Jamie Dimon, CEO JPMorgan Chase
Generální ředitelé bank se obvykle nesnaží investorům zavděčit. Jamie Dimon, CEO JPMorgan Chase je ale bezesporu tím, kdo má můj velký respekt. Ve srovnání s konkurencí má tato banka jedno z nejlepších vedení na Wall Street. Dimon vede společnost, která bez větších ztrát přestála hypoteční debakl a očekává za rok 2011 rekordní zisk.

Co na něm osobně oceňuji, je jeho neomalenost, upřímnost a jednání bez servítek. Ačkoliv bývá považován za docela emotivního člověka, řekl o něm Warren Buffett: ”Nikdy jsem ho neviděl rozhodovat se na základě emocí.”

Výsledek: I přesto, že akcie banky od jeho nástupu do funkce v roce 2006 ztratily pět procent, jde o skvělý výsledek. Ostatní banky, které málem zkrachovaly, totiž ztratily mnohem více (Citigroup - 93%, Bank of America -83%). Za stejnou dobu JPMorgan Chase zvýšilo zisky o 123 procent.

Akcie Bank of America a Citigroup zřejmě v následujících převýší svým růstem akcie JPMorgan Chase, a to hlavně díky nízkým aktuálním cenám. Ale dobře vedená americká banka JPMorgan může investorům poskytnout solidní finanční expozici a alespoň nějaké bezpečí.

2. Alan Mulally, CEO Ford
Jediná velká americká automobilka, která se vyhnula bankrotu, byl Ford, který vede Alla Mulally. Je to inženýr, který pomáhal s vývojem Boeingu 747 ještě předtím, než se stal generálním ředitelem tohoto výrobce letecké techniky.

Po svém nástupu do Fordu zastavil celý majetek firmy, a tím jí zajistil finanční flexibilitu. Díky tomu pak dokázal provést potřebné změny, čímž automobilku ochránil před ekonomickým poklesem.

Po nástupu do funkce rovněž pozastavil vyplácení dividend. Mulally později vedl prodej Jaguaru, Land Roveru, Tata Motors, Aston Martinu a Volva, takže se firma mohla strategicky soustředit na svou kmenovou značku Ford. Tento nový přístup pak odvrátil hospodářský útlum, který pronásleduje mnoho jiných velkých automobilek.

Sláva Alanu Mulallymu za jeho znalosti a vedení firmy, která byla před jeho nástupem ve finančních a strategických problémech.
Výsledek: Akcie Fordu přidaly za Mulallyho 50 procent a firma se ze ztráty 12 miliard dolarů dokázala vrátit do zisku 6,5 miliardy dolarů. To je skvělé, zvláště pokud se podíváme na fakt, že akcionáři GM a Chrysleru přišli téměř o všechno.
S tím, jak se americká ekonomika začíná opět zvedat, by cyklická společnost jako je Ford, mohla být dobrou investicí.

1. Warren Buffett, CEO Berkshire Hathaway
Pravděpodobně nejjednodušší volba pro takové investora jako jsem já, ale i pro jakéhokoliv jiného investora: Warren Buffett, generální ředitel Berkshire Hathaway, a pravděpodobně nejlepší investor, jaký kdy žil. Berskhire Hathaway má více než 50 dceřiných firem a vlastní významné podíly ve velkých stabilních společnostech. Z nich stojí za zmínku 12,6% American Express, 8,6% Coca Coly a 19% Wells Fargo.  

Co dělá Warrena Buffetta tak zajímavým, je jeho zdravý rozum a přístup k byznysu s heslem “žádný spěch”. Pravidelné setkání akcionářů Berkshire Hathaway běžně přitáhne na dvacet tisíc akcionářů, což stačí na zaplnění celého stadionu. Tomuto setkání se tak vtipně říká “Woodstock pro kapitalisty”. Mnoho z akcionářů přichází jen proto, aby slyšeli Warrena Buffetta mluvit.

Jak tedy Buffett zvládá řídit na 50 dceřinek a celé akciové portfolio? Jednoduše je neřídí. Kupuje firmy, které mají dobrý management, a jen výjimečně do nich zasahuje. Ale jak každý ví, jeho hlavní předností je schopnost vybrat významně podhodnocený podnik a pak vydělat mnoho peněz jeho akcionářům. Velmi působivé na firmu, jejíž hodnota je necelých 200 miliard dolarů.

Výsledek: V posledních 45 letech dosáhla Berkshire Hathaway na průměrný roční růst v účetních hodnotách 20,3%. Pokud jste investovali do Warrena Buffetta deset tisíc dolarů v roce 1956, tak teď už máte vyděláno na 300 milionů dolarů. To vše za 100 tisíc dolarů ročního platu generálního ředitele.

Pokud byste chtěli nechat Warrena Buffetta stát se vaším investičním poradcem, pak následujte jeho radu: právě teď skupuje zpět akcie Berkshire Hathaway, poprvé za celých 45 let, čímž investorům naznačuje, že by mohla mít firma daleko vyšší hodnotu, než jakou ukazují její akcie.

Seznam tří nevýkonných CEOs: 'Top 3 ineffective CEOs'

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE