Commerzbank chce navýšit kapitál zpětným odkupem instrumentů za akcie

23.02.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Akcie banky oslabují téměř o 5 %...

...

Commerzbank požádá investory o výměnu „hybridních kapitálových nástrojů", které se obchodují pod nominální hodnotou, za nové akcie. Opatření by měla posílit kapitálovou přiměřenost Tier 1 o více než 1 mld. EUR.
Evropští leadeři požadují po bankách navýšení kapitálu do 30. června ve snaze obnovit důvěru v průmysl, když investoři souhlasili se ztrátami z řeckého dluhu. Commerzbank uvedla minulý měsíc, že na konci roku 2011 byla dále než v polovině cesty k dosažení cílu díky prodaným aktivům, zachovaným ziskům a řízení kapitálu. I když dnešní krok není součástí „balíčku", urychlí to podle banky celý proces.
Čistý zisk za čtvrtý kvartál poklesl na 316 mil. EUR z 257 mil. EUR ve stejném období předchozího roku. Celoroční zisk sklouzl z 1,43 mld. EUR na 638 mil. EUR a překonal tak průměrné očekávání trhu ve výši 577 mil. EUR. Provozní zisk z hlavní činnosti banky se v loňském roce více než zdvojnásobil až na hodnotu 4,5 mld. EUR.
Commerzbank odepsala hodnotu řeckých bondů až na 26 % jejich hodnoty, což zahrnuje ztráty za čtvrtý kvartál okolo 700 mil. EUR. Divize pro veřejné finance zredukovala riziko vůči Řecku, Irsku, Itálii, Portugalsku a Španělsku z 16,8 mld. EUR na 12,3 mld. EUR.
Z 35 analytiků oslovených agenturou Bloomberg doporučuje 11 nákup akcií Commerzbank. Naopak 9 z nich by akcie prodávalo.

Akcie (CBK) oslabují o 4,78 % na 1,971 EUR.

Zdroj: Bloomberg


Rudolf Plachý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Plachý Rudolf

Články ze sekce: INVESTICE