Forex: Bernanke poslal EUR/USD níže

01.03.2012 | , FXstreet.cz
INVESTICE


ECB právě dodává na trh velké objemy eur, nicméně u Fedu pravděpodobnost dalšího podobného kroku klesá.

V průběhu včerejší obchodní seance byl vyhlášen dlouho očekávaný report Evropské centrální banky (ECB), která zveřejnila výsledky druhého kola 3letého repo tendru, jehož prostřednictvím poskytla 800 bankovním domům dalších téměř 530 miliard euro. To bylo zhruba o 40 miliard euro více než na konci loňského roku. Tento zveřejněný údaj byl v souladu s průměrným očekáváním analytiků a nepřinesl tedy na trhy výraznou reakci.

Měnový pár EUR/USD nejprve mírně oslabil, pak se ale vrátil. Pomohla mu odpolední data z USA, tedy revize Hrubého domácího produktu (HDP) za čtvrtý kvartál směrem vzhůru a lepší chicagský index nákupních manažerů. Projev šéfa Fedu Bena Bernankeho ale přinesl další změnu. Bernanke totiž ve svém projevu konstatoval rychlejší pokles nezaměstnanosti, ale jinak byl v hodnocení ekonomiky opatrný - fundamenty podporující spotřebu podle něj zůstávají slabé a další významné zlepšení nezaměstnanosti letos nečeká. Přesto vedle trvajícího příslibu držet sazby výjimečně nízko až hluboko do roku 2014 nepřišla slova o možné další stimulaci (kvantitativní uvolňování). Zatímco tedy ECB právě dodává na trh velké objemy eur, u Fedu pravděpodobnost dalšího podobného kroku klesá. EUR/USD tedy v reakci zamířil dolů až k úrovni 1,3320.


Dnešní ekonomické události
Dnešní obchodní seance nabídne několik zajímavých dat. Nejprve se z Evropy dočkáme PMI indexů a celkové míry nezaměstnanosti. Odpoledne pak z USA přijdou na řadu počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a výsledek výrobního ISM indexu.

Zároveň dnes v Bruselu začíná ekonomický summit Evropské unie. V programu tohoto dvoudenního setkání evropských lídrů budou ekonomické otázky a podpis paktu o rozpočtové kázni. Zároveň již dnes šéfy států čeká volba nového unijního prezidenta. Tím se takřka jistě stane Herman Van Rompuy, jenž summitům šéfuje doposud. Dále je pravděpodobné, že i přes naléhání celého světa se eurozóna zatím nedohodne na navýšení svého záchranného fondu.

Autor působí ve společnosti www.fxstreet.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE