Recenzentská sociální síť Yelp.com dnes vstupuje na burzu, seznamte se

02.03.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Yelp.com je sociální síť, na které můžete recenzovat téměř vše, na co si vzpomenete. Kromě klasických restaurací a hotelů, můžete...

...také například ohodnotit kostely, nemocnice, doktory, střední školy či dokonce i striptýzové kluby.

V noci ze čtvrtka na pátek došlo k ocenění IPO společnosti a vše je tak připraveno, aby se dnes v USA začala poprvé veřejně obchodovat pod symbolem YELP. Sociální síť prodala 7,15 mil. akcií za 15 dolarů/kus a celkem tak vydělala 107,25 mil. USD. Díky velké poptávce po akciích tak překonala předpokládané cenové rozmezí 12-14 USD. Výsledná cena oceňuje Yelp na 900 mil. USD, což se může zdát býti hodně, když se společnost od svého založení v roce 2004 stále nedostala do zisku a například za poslední 2 roky vykázala ztrátu 16,7 mil USD (2011), respektive 9,6 mil. USD (2010).. Tržby naproti tomu rostly minulý rok o 74 % na 83,3 mil. USD.

Yelp.com, který postupně expanduje do Evropy a dále, měsíčně navštíví 66 milionů unikátních uživatelů a celkem se na něm vyskytuje již více než 25 milionů recenzí. Přes mobilní aplikaci se měsíčně připojuje kolem 5,7 mil. uživatelů. Právě stabilní uživatelská základna je velká zbraň Yelpu, který vydělává hlavně na inzercích od lokálních podniků, které chtějí být na očích. To vyvolává ale obavy do budoucna, jelikož se očekává, že v tomto segmentu reklamy by mohl zvyšovat svůj podíl Facebook a Google. Důležité bude sledovat, jak se bude dařit Yelpu expandovat na další trhy, když společnost prohlásila, že tento rok chystá značně rozšířit mezinárodní obchodní oddělení, které má za úkol zvýšit příjmy z reklamy na trzích mimo USA.

Zdroj: Bloomberg


Áron Berezkin
Fio banka, a.s.

Autor článku

Berezkin Áron

Články ze sekce: INVESTICE