Sázka na růst cen komodit se v letošním roce vyplácí

06.03.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Finanční trhy se v posledních několika měsících nacházejí ve fázi “RISK ON“, která je charakterizována zvýšeným zájmem o rizikovější …

Finanční trhy se v posledních několika měsících nacházejí ve fázi “RISK ON“, která je charakterizována zvýšeným zájmem o rizikovější aktiva a ústupem obav a pesimismu do pozadí. Optimismus převzal otěže a to se projevuje příznivě i na cenách komodit.

Continuous Commodity Index (CCI:IND) vzrostl od počátku roku o 5,5 procenta. Cena většiny komodit zamířila vzhůru. Nejúspěšnější komoditou se stalo stříbro, které posílilo o více jak 20 procent. Na druhém místě se umístila platina (+18,34%). Oba výše uvedené kovy podpořila extrémně uvolněná monetární politika centrálních bank, ale především pak jejich vyšší provázanost s průmyslem. Poslední makroekonomická data totiž naznačila, že by zpomalení globálního hospodářského růstu nemuselo být tak dramatické, jak se původně očekávalo. Třetí příčku obsadil pomerančový koncentrát (+17,17%), který podpořily mrazy na Floridě. Riziko nižší úrody se odrazilo i na ceně.

Obrázek 1: Výkonnost jednotlivých komodit od počátku roku – upraveno o efekt rolování (Zdroj:CSI)


Na čtvrtém místě se umístila ropa Brent (+16,17%). Podporou bylo primárně napětí spojené s Iránem, který pokračuje ve svém jaderném programu a omezil dodávky ropy do Evropy. Izrael pohrozil zemi preventivním útokem.

Nejhůře si naopak nadále vede zemní plyn ve Spojených státech, který se nachází ve velkém contangu (cena vzdálenějšího kontraktu je vyšší než cena bližšího kontraktu). Komoditě nepřeje poměrně teplá zima v USA, díky níž jsme svědky nízké spotřeby. Zásoby jsou tak o 44% výše oproti předchozímu roku. Nabídka je navíc stále více než dostačující.

Tabulka 1: Výkonnost jednotlivých komodit od počátku roku – upraveno o efekt rolování (Zdroj: CSI)


A jaké komodity jsou aktuálně zajímavé? Z pohledu technické analýzy a trend followingu jsou to ty, které se nacházejí zároveň v krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém růstovém trendu (viz. Tabulka 2 – krátkodobý (K), střednědobý (S), dlouhodobý (D). Růstový trend je znázorněn zelenou barvou, klesající červenou.). Kandidáty pro vstup do short pozic jsou naopak komodity, které se nacházejí zároveň v krátkodobém, střednědobé i dlouhodobém sestupném trendu.

Tabulka 2: Krátkodobý (K), střednědobý (S) a dlouhodobý (D) trend (Zdroj: Colosseum)


 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE