Forex – USD/JPY, denní komentář

29.03.2012 | , HighSky Brokers
INVESTICE



Jen dnes k dolaru posiluje o 1,0% d/d na 82,4 také s podporou nečekaně silných japonských únorových maloobchodních tržeb. Kurs klesl těsně nad  82,2 (23,6% Fibonacci), tedy úrovně která prozatím udržela posílení jenu po prolomení 83,0 a potvrzení dvojitého vrcholu z 15. a 21. března (roční maximum 84,1).



Trhu se podařilo odpoutat od stropu pásma překoupenosti denních oscilátorů. Na druhou stranu obchodování se stále pohybuje v pásmu hlavní rezistence 85,5. Korekční fáze ale je dosud značně mělká s obchodovaným pásmem velikost 26,8% téměř dvouměsíčního trendu a výraznější korekce tak stále má solidní šanci. Signálem bude demolice pásma 82,0 – 82,2.



usdjpy, denní komentář



Jen se nachází v silném depreciačním kanálu, který vymazal několik klíčových technických limitů. Korekce mohou zachytávat pásma 80,0-82,2 případně až 78,0. Technický vývoj posledních týdnů (impulsivní růst, snadno překonaný 200-MA), fundamentální důvody (model platební bilance, oživení americké ekonomiky a v posledních dnech výrazný posun americké výnosové křivky, kdy Fed spíše naznačuje neochotu dále posilovat ultraexpanzivní monetární politiku, potíže japonské ekonomiky a snaha BoJ bránit dalšímu sílení jenu) a analýza sentimentu (podpořená růstem dolaru) nicméně ve středně a dlouhodobém pohledu signalizují dobrou pravděpodobnost pokračování býčího trhu a stabilizaci dekády trvajícího silného medvědího trendu. Makroekonomické i finanční indikátory mluví pro silnější dolar.



Trhy dnes budou čekat hlavně na vystoupení šéfa Fedu Bernankeho (18.45 SEČ), které může naznačit další kroky Fedu. Bernanke během několika týdnů dal trhům protichůdné impulsy. Koncem února nejprve nezmínil další vlnu monetární expanze, jeho komentáře v posledních dnech ale tuto možnost, dle tržních interpretací, opět dostaly do hry.



Josef Kvarda

Analytik


Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE