Korekce navštívila burzy po celém světě

30.03.2012 | , RM-Systém
INVESTICE


Analytici na ni upozorňují již delší dobu a zejména tuzemští investoři si jejich slova vzali k srdci velmi blízko, což je patrné z vývoje tuzemských trhů v posledních čtyřech týdnech. Řeč je o madam korekci, která zdá se, začíná rozevírat svou náruč. Neděje se však zatím nic dramatického, primární rostoucí trend, který trhy nastartovaly v říjnu či listopadu loňského roku, zůstává nadále platný a pro vstup nových investorů jsou budoucí slevy jen vítané. Projev šéfa amerického FEDu oživil nostalgické vzpomínky na první dvě fáze kvantitativního uvolňování a povzbudil trhy s rizikovými aktivy. Pozitivně působila data německého statistického úřadu, který oznámil rekordně nízkou nezaměstnanost v této zemi a také zpomalující inflace měřená indexem cen německých spotřebitelů. Méně pozitivně trhy reagovaly na sníženou důvěru amerických spotřebitelů a především informace o španělském deficitu, který byl na konci roku 2011 daleko od dojednaných úrovní mezi Španělskem a Evropskou Unií. Také pro rok 2012 se spíše počítá s nedodržením stanovených kvót, na což investoři reagovali požadavkem na vyšší výnos španělských desetiletých dluhopisů, jejichž kupóny se opět objevily nad 5,5 %. Pokud by se ekonomické deníky začaly opět plnit zprávami z této velmi citlivé oblasti, mohla by slibovaná korekce nabývat větších rozměrů. Budoucnost ukáže, analytici jsou však směrem ke Španělsku relativně pozitivní.

Burza RM-SYSTÉM mírně vybočila z trendu posledních týdnů
Konsolidace v postranním, až mírně klesajícím pohybu na burze RM-SYSTÉM byla v tomto týdnu přerušena, když se hodnota indexu RM zlomila na hodnoty pod úrovněmi 1 940 bodů, které od února fungovaly jako hranice spodního pásma tohoto pohybu. Čtvrteční obchodování přivedlo index RM až pod hranici 1 900 bodů, na závěr týdne se však obchodovalo nad touto metou. Index burzy RM-SYSTÉM v pátek uzavíral týdenní obchodování na hodnotě 1 917,74 bodů a ze svého pondělního úvodu odepsal 1,28 %. Na oslabení indexu se nejvíce podílely akcie bankovní skupiny Erste Group Bank, které během týdne ztratily 4,42 % i přes absenci zpráv, které by takový pokles opodstatňovaly. Prodejní vlna zároveň probíhala za nízkých objemů, které tak nemusí nutit k vysoké obezřetnosti. Zajímavé bude spíše sledovat, jak se akcie banky poperou s blížící se metou 400 Kč poté, co prohrály boj o cenu 450 Kč.

Klesající objem obchodů není záležitostí pouze akcií Erste Group Bank, nýbrž se s ním potýká celá burza RM-SYSTÉM. Důkazem budiž zobchodovaný objem v tomto týdnu, který se opět nepřehoupnul přes 100 milionů Kč. Průměrná denní hodnota, které bylo v tomto týdnu dosaženo ve výši 16,04 milionů Kč, je také výrazně nižší oproti letošnímu a zejména loňskému průměru. Investoři nejčastěji obchodovali s akciemi Erste Group Bank, v jejichž případě byla zobchodována více než třetina celého týdenního objemu.

Společnost AAA Auto představila výsledky za velmi úspěšný rok 2011
Že může být prodej automobilů na vzestupu i jinde na světě, než v Asii a Číně, ukazují včera zveřejněné výsledky společnosti AAA Auto, která má za sebou velmi úspěšný rok. Předkrizové úrovně zisků jsou v jejím případě pouhou minulostí a díky zkušenému vedení jejího majitele a správně načasovaným reakcím na aktuální ekonomickou situaci se zdá, jakoby společnost těžkým obdobím bezpečně proplouvala. Tržby vzrostly oproti roku 2010 o 35 % a dosáhly úrovně 276,65 milionů EUR. Za vyššími tržbami stál růst prodeje vozů a také vyšší realizované ceny prodeje těchto vozů. Celkový počet prodaných aut činil 44 828, tedy o 13,4 % více, než v roce předchozím. Na předkrizové úrovně objemu prodeje vozů zatím tato čísla nestačí, o to významnější je však úspěch společnosti v oblasti tržeb, provozního a čistého zisku. Čistý zisk dosáhl hodnoty 10,33 milionů EUR a oproti roku 2010 vzrostl o 102,1 %. Společnost AAA Auto se v minulém roce rozšiřovala o nová prodejní místa. Mimo tuzemský a slovenský trh zamířila také na trh ruský, kde postavila svou pobočku v blízkosti Moskvy. V expanzi by společnost ráda pokračovala také v následujících 2 letech, kdy by měly být otevřeny další pobočky jak v České republice, tak i na Slovensku. Dle úspěchu ruské pobočky bude také rozhodováno o otevření další pobočky v Rusku, se kterou se dnes počítá od roku 2013. Pozitivní závěry hospodářských výsledků katapultovaly akcie společnosti do pomyslného čela pelotonu titulů obchodovaných na burze RM-SYSTÉM v tomto týdnu, když se v závěru týdne obchodovaly za cenu 19,70 Kč a posílily o 5,91 %.

Představenstvo společnosti Phillip Morris navrhuje dividendu ve výši 920 Kč
Přední tabákový producent z Kutné Hory, společnost Phillip Morris, oznámil prostřednictvím svého představenstva informace o chystané valné hromadě. Ta se bude konat 27.3.2012 v sídle společnosti a na jejím programu bude, mimo jiné, rozdělení zisku za uplynulý rok. Již teď je známo, jakou dividendu představenstvo společnosti valné hromadě navrhne. Po loňských 1 260 Kč to letos bude 920 Kč a nárok na ni budou mít akcionáři, v jejichž vlastnictví budou akcie nejpozději ke dni 20.4.2012. Informace z hospodářských výsledků hovoří o růstu tržeb bez vlivu DPH či spotřebních daní na 12,16 miliardy Kč (+ 6,6 %). Proporcionálně vzrostl také čistý zisk, a to na 2,54 miliardy Kč. Na tomto růstu se podílel zejména příznivý vývoj cen cigaret v České republice a na Slovensku, negativně se naopak projevil další odliv zákazníků směrem k levnějším značkám. Objem prodejů se snížil zejména na trhu v České republice, kde klesal o více než 7 %. Tržní podíl se dle výzkumu agentury A.C. Nielsen v České republice snížil na 51,6 % z původních 54,5 %. Předseda představenstva společnosti András Tövisi k tomu dodává, že pokud by v tuzemské a slovenské ekonomice panovaly nadále nepříznivé podmínky s dopadem na zaměstnanost a disponibilní příjmy obyvatel, mohlo by docházet k dalším odlivům zákazníků k levnějším tabákovým produktům či nelegálnímu obchodu s tabákovými produkty. Akcie společnosti se v tomto týdnu udržely v plusových hodnotách, když vzrostly o 0,53 % na cenu 11 670 Kč.

Martin Hloušek

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE