Větší rozsah Facebooku bude mít negativní vliv na telefonní operátory

04.04.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Poradenská společnost v oblasti technologií Magister Advisors uvedla, že telefonní operátoři mohou letos ztratit až 23,2 mld. USD tržeb ze...

...zasílání mobilních SMS zpráv kvůli nadcházejícímu IPO sociální sítě Facebook. V loni ztratily 13,9 mld. USD.

Magister Advisors očekávají, že Facebook se bude snažit splnit očekávání investorů ohledně ziskovosti, a tak se bezdrátoví operátoři budou muset vypořádat s větším náporem na jejich sítě plynoucí z většího užívání Facebook aplikací. Uživatelé ovšem přecházejí z klasického posílání SMS zpráv k posílání zpráv skrze sociální sítě a internet, tudíž telefonní operátoři přicházejí o cenné tržby. Ty si ale mohou alespoň částečně vykompenzovat zvýšeným zájmem o datové služby pro využití internetových aplikací.

Podle poradenské společnosti se operátoři s novými trendy musí vypořádat spíše tím stylem, že stanou součástí ekosystému, který kolem sociální sítě vzniká. Příkladem již je Vodafone (VOD), který se sociální sítí navázal partnerství, nebo France Telecom (FTE), jenž oznámil plány na prodej telefonů s neomezeným přístupem k Facebooku na trzích v Evropě a Africe.

Zdroj: Bloomberg


Áron Berezkin
Fio banka, a.s.

Autor článku

Berezkin Áron  

Články ze sekce: INVESTICE