Podílové fondy můžete koupit už i na přepážce pošty

19.01.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Když se řekne "burza" nebo "kapitálové trhy", většina lidí se zalekne a se slovy "tomu já nerozumím" už nechce dál nic slyšet. Přitom dnes může být složitější poslat doporučený dopis než investovat do fondů...

Poslání dopisu nebo investování do fondů mají od minulého týdne něco společného. Obojí lze totiž zařídit na poště! Ano, skutečně. Poštovní spořitelna začala minulý týden v síti vybraných specializvaných poboček (více než 400!) prodávat podílové fondy. Aby se drobní investoři nezalekli, "obalila" tyto fondy perfektním marketingovým tahem. Všem zájemcům nabízí Poštovní investiční program (PIP).

V tiskové zprávě Poštovní spořitelny se k tomu uvádí "Jde o vůbec první možnost investovat do podílových fondů přímo na poště. PIP je  produkt  určený všem, kteří chtějí dlouhodobě získat zajímavější výnos, než jakým jsou  úroky termínovaných vkladů". To je nepochybně pravda. Úroky na vkladových účtech (běžné účty, spořící účty, termínové vklady,...) jsou na tak nízké úrovni, že se skutečně nevyplatí dlouhodobě takto držet větší množství financí.

PIP zahrnuje 4 investiční programy odrážející investorův vztah k riziku:

  • Konzervativní
  • Dynamický
  • Vyvážený
  • Růstový

Konzervativní program představuje investici s nejnižším rizikem, kde jsou peněžní prostředky investovány tak, aby nedocházelo k výraznějšímu kolísání jejich hodnoty, byť za cenu nižších výnosů. Dynamický program naopak využívá těch investičních nástrojů, které mají největší potenciál pro dlouhodobý růst a vyšší zhodnocení, avšak jsou charakteristické často i značnými krátkodobými výkyvy hodnoty. Vyvážený a Růstový program stojí uprostřed mezi Konzervativním a Dynamickým jak z hlediska očekávaného zhodnocení, tak i rizika jeho kolísaní.

Jak jsme se zmínili výše, jedná se o marketingové "obalení" již dobře známých fondů skupiny ČSOB. "Konkrétně jde o fondy ČSOB Konzervativní, ČSOB Vyvážený, ČSOB Růstový a ČSOB Dynamický, které mají povolení v ČR od KCP", říká Jan Barta z ČSOB investiční společnosti a pokračuje "Na správě se podílí ČSOB Asset Management Praha a KBC AM Brusel, fondy jsou registrované v Belgii, jsou součástí investiční společnosti KBC Master SICAV, jsou vedeny v korunách a mají formu tzv. fondu fondů." 

Výsledky minulé
Výsledky čtyř zmiňovaných fondů za posledních 12 měsíců jsou uvedeny v následující tabulce

Název fondu

Změna VJ za 12
měsíců v %

KBC MF ČSOB DYNAMICKÝ FOND

8,31

KBC MF ČSOB KONZERVATIVNÍ FOND

2,88

KBC MF ČSOB RŮSTOVÝ FOND 

6,25

KBC MF ČSOB VYVÁŽENÝ FOND

4,79


Pozn.: Data k 8.1.2004, zdroj: AKAT

Výhoda nízké počáteční investice
PIP umožňuje investovat i poměrně malé částky. K první investici klient potřebuje 5 000,- Kč, poté může přikládat již od 500,- Kč. To je nespornou výhodou a velkou konkurenční výhodou tohoto programu

Poplatky
Další dobrou zprávou pro investory jsou poplatky. Vstupní poplatky se pohybují od 1 do 1,5%. Poplatky za správu ani poplatky výstupní nejsou účtovány.

Perspektiva
Díky Poštovní spořitelně, potažmo České poště získává investiční společnost ČSOB další distribuční kanál pro své aktivity. To je velkou konkurenční výhodou v právě rozpoutaném boji o drobné investory lačnící po slušných ziscích a nesoucích se na nové euforické vlně růstu kapitálových trhů. Přesná čísla ještě neznáme, ale rok 2003 byl určitě pro fondy rokem tučným. Většina (hlavně korunové akciové) připisovala slušné zisky nejen na vývoji hodnoty podílového listu, ale také co do počtu čerstvých peněz přesunutých z termínovaných vkladů právě do fondů. Nepochybujeme, že nejen PIP ale i další rodiny fondů, mají velkou šanci si polepšit i v roce letošním.

Více informací včetně aktuálních výsledků fondů najdete na stránce investice.finance.cz/zacinajici-investor/principy-obchodovani/subjekty-kapitaloveho-trhu

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE