Týden na komoditních trzích

10.04.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Na desetiletá minima se v minulém týdnu propadla na New York Mercantile Exchange cena zemního plynu.

Ropa
Nejaktivněji obchodovaný květnový kontrakt americké lehké ropy zakončil minulý týden na hodnotě 103,31 amerických dolarů za barel, oproti závěru předchozího týdne šla cena nepatrně nahoru. Tomuto výsledku napomohla zejména čtvrteční data, podle kterých došlo v posledním březnovém týdnu k poklesu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a také uzavírání krátkých pozic před prodlouženým Velikonočním víkendem. Květnový kontrakt ropy Brent uzavíral ve čvrtek na burze ICE Futures Europe na 123,43 dolarech za barel.

Zemní plyn
Na desetiletá minima se v minulém týdnu propadla na New York Mercantile Exchange cena zemního plynu, když cena klesala již třetí týden po sobě. Cenu tlačí dolů rostoucí zásoby a nadprůměrně teplé počasí ve Spojených státech. To snižuje nároky na vytápění. Zásoby jsou podle posledních údajů zhruba šedesát procent na dlouhodobým průměrem pro toto období roku. Nejaktivněji obchodovaný květnový kontrakt zemního plynu zakončil týden na 2,089 dolarech za milión britských termálních jednotek. Uzavírací cena byla nejnižší od 30. ledna 2002. Od začátku roku již spadla cena zemního plynu o třicet procent.

Zlato
Až na dvanáctitýdenní minima se na newyorském COMEXu dostala v minulém týdnu cenazlata. Dolů tlačil zlato zejména fakt, že americká centrální banka nemá momentálně v plánu další monetární stimul pro americké hospodářství. Nejaktivněji obchodovaný červnový kontrakt zlata uzavíral ve čtvrtek na 1630,10 amerických dolarech za trojskou unci. Ve středu cena klesla až na 1613 dolarů, nejníže od 10. ledna.

Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE