Jste hodnotový investor? Zkuste si náš test

11.04.2012 | , Saxo Bank
INVESTICE



Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

10. 04. 2012


Nedávno jsme psali, jak “mechanicky” najít hodnotové akcie. A zatímco identifikovat hodnotové akcie je celkem jednoduché, mnohem obtížnější je stát se tzv. hodnotovým investorem. Níže najdete seznam a pár vysvětlivek, jak se z obyčejného investora stát hodnotovým investorem.



Musíte:

- mít nezávislémyšlení

- nemíchatemoce a peníze

- býtdisciplinovaný a trpělivý

- se zajímat osamotný proces hledání a nejen o výsledky, protože cenu akcií nemůžete ovlivnit

- znát základyoceňování

- se oprostitod přílišné sebejistoty

- myslet jakomajitel firmy

- myslet navšechny odváděné daně a výslednou částku (nejen na tu relativní, před zdaněníma před započítáním nákladů)

- rozumětrozdílu mezi skutečným a statistickým rizikem

- porozumětdané firmě a jejímu byznysu

- umět stanovitprodejní a nákupní cenu u dané investice

- se umětradovat, i když akciový trh klesá

Musíte mysletnezávisle na trhu. Pokud po důkladné analýze společnosti a jejího byznysuuvěříte, že má její akcie hodnotu 10 dolarů, tak bez ohledu na to, co říká trh,věřte, že hodnota akcie je 10 dolarů. Pak si můžete říkat, že vaše myšlení jenezávislé. Znamená to také, že máte své vlastní požadavky na návratnost anezajímá vás to, jaké požadavky na návratnost má trh. Musíte si občas zvyknoutna to, že jdete proti proudu. I když je to pro vaši psychiku velmi obtížné.


Stanovení hodnoty akcie

Myslím si, ževětšina lidí dokáže určit rozumnou cenu za malý soukromý podnik. Vezměte sisoukromou společnost, která za rok vydělá 100 dolarů, s 5procentní vidinoudlouhodobého růstu a byznys modelem, kterému rozumíte. Většina lidí budeschopná nasadit na danou společnost svou vlastní rozumnou cenu. Například 3000dolarů by pro vás mohlo být až moc, zatímco 600 dolarů bude výhodná koupě.Cokoliv mezi tím by mohlo spadat do šedé zóny. Proto byste měli být schopníurčit u budoucí investice její nákupní a prodejní cenu. A pokud se vám tonepodaří, nenakupujte bez rozmyslu.


Tzv. hodnotovýinvestor si nemyslí, že by se riziko dalo vyjádřit jako pohyb cen akcií. Prohodnotového investora jsou beta a standardní odchylka jen bezvýznamné veličiny.Pokud by k vám domů chodil každý den člověk, který by chtěl koupit váš dům,považovali byste za větší riziko, pokud by se jeho nabídky lišily den po dnivíce a více? Jediné riziko, kterému hodnotový investor čelí, je neustálý ekonomickýpokles jeho investice, v tomto případě jeho/jejího domu. Třeba stavbadálničního nadjezdu nad vaším domem je pro jeho vlastní hodnotu rozhodněvýrazné ekonomické riziko.


U hodnotovéinvestice nemusí nutně platit, že všechny vaše investice musí mít poměr P/Enapříklad pod číslem 10. Hodnotový investor vloží své peníze do firem, které seoproti své vlastní hodnotě obchodují s výraznou slevou. Hodnota firmy je všakdost velká na to, aby investora ochránila i tehdy, pokud se v ocenění danéspolečnosti spletl. Tomu říkáme bezpečností rezerva, která je u hodnotovýchinvestic základním stavebním kamenem. U některých firem bude potřeba vyššísleva, a to v závislosti na samotné firmě a jejím byznys modelu. Toto už budezáležet především na znalostech investora.


Dám vámpříklad. Pokud bych kupoval akcie pojišťovací společnosti, chtěl bych mnohemvyšší slevu, než při nákupu akcií potravinového řetězce. To proto, že byznysmodelu potravinových firem rozumím. Většina lidí, včetně mě, do pojišťovennevidí. A nebo jen nedokáže správně ocenit současný pojišťovací byznys. Pokudnedokážete správně ocenit firmu nebo její byznys, nejspíše je to proto, že jínerozumíte a neměli byste se ani pokoušet do ní investovat.


Musíte býttrpělivý a počkat na tu správnou investici v ten správný čas. To, že máte stáleinvestováno 100 procent, obvykle neznamená, že jste hodnotový investor. Jinásituace je, pokud umíte najít podhodnocené akcie na jakémkoliv trhu. To je všakobtížné i pro ty nejlepší hodnotové investory.


Ale tou nejdůležitější zkouškou pro hodnotovéhoinvestora je toto: Radujete se i tehdy, pokud trh klesá! Podle mě jeprávě toto závěrečný test pro každého hodnotového investora. Když trhy klesají,umíte vybrat investici za nižší cenu, než by se vám povedlo předtím. A to jepřece fantastické. Platí tady stejná zásada, jako při slevách v obchodním domě:čím nižší cena, tím lépe. Musíte ale vědět, co kupujete.


Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE