Sestupný trend zemního plynu pokračuje

11.04.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena zemního plynu na komoditních burzách ve Spojených státech se již několik měsíců nachází v sestupném trendu. Březen nebyl výjimkou, …

Cena zemního plynu na komoditních burzách ve Spojených státech se již několik měsíců nachází v sestupném trendu. Březen nebyl výjimkou, přičemž komodita prorazila hned na počátku silný support na úrovni 2,6 dolaru a propadla se na nové 10leté minimum. Fundamentální situací se podrobněji zabývá pravidelný měsíční report EIA (U.S. Energy Information Administration).

Obrázek 1: Cena plynu upravená o efekt rolování (Zdroj:CSI)
 

Spotřeba

EIA očekává celkovou spotřebu zemního plynu v USA v roce 2012 na úrovni 69,6 miliardy stop kubických denně (Bcf/d), což je o 2,8 Bcf/d (4,2 procenta) více oproti předchozímu roku. Spotřeba při výrobě elektrické energie by měla vykompenzovat pokles komerční spotřeby. V roce 2012 by se měla zvýšit o 16%, především díky nízkým cenám plynu. Maxima by mělo být dosaženo ve třetím čtvrtletí na úrovni 30,6 Bcf/d (v roce 2011 27,7 Bcf/d). Díky velmi teplé zimě očekává EIA v letošním roce pokles komerční spotřeby o 2,7 procenta. Celková poptávka by se měla zvyšovat i v roce 2013, a to na 70,5 Bcf/d.

Produkce a importy

V roce 2011 se celková produkce pravděpodobně zvýšila o 4,8 Bcf/d (7,9 procenta), což představuje největší meziroční růst v historii. Příčinou je technologický pokrok v oblasti těžby, který umožnil přístup k novým nalezištím. EIA očekává, že růst produkce bude pokračovat i v roce 2012 a 2013. Tempo by však mělo být o poznání nižší. Důvodem jsou nízké ceny komodity, díky kterým je řada nových projektů nerentabilní. Statistiky společnosti Baker Hughes odhalily, že množství aktivních vrtů propadlo z hodnoty 936 v polovině října na aktuálních 647 (k 5.4.2012), což je pokles o 30,9 procenta. Snižování množství aktivních vrtů však není doprovázeno výrazným poklesem produkce, především díky zvyšující se efektivitě těžby.

Zvyšující se produkce v USA vytlačuje zahraniční importy, které by v roce 2012 měly poklesnout 0,7 Bcf/d (7,2 procenta). K poklesu dovozů přispěla i teplá zima. V roce 2011 vzrostly exporty o 1 Bcf/d, přičemž růst by měl pokračovat i v roce 2012 a 2013. Dovozy LNG pravděpodobně poklesnou v roce 2012 o 0,3 Bcf/d (28 procent).

Obrázek 2: Množství aktivních vrtů v USA (Zdroj: Baker Hughes )


Obrázek 3: Produkce plynu v USA – období duben až prosinec 2012 odhad EIA (Zdroj: EIA)


Obrázek 4: Spotřeba plynu v USA – období duben až prosinec 2012 odhad EIA (Zdroj: EIA)


Obrázek 5: Celková nabídka plynu v USA – období duben až prosinec 2012 odhad EIA (Zdroj: EIA)


Obrázek 6: Spotřeba a celková nabídka plynu v USA – období duben až prosinec 2012 odhad EIA (Zdroj: EIA)


Zásoby

K 30. březnu se zásoby plynu ve Spojených státech pohybovaly na úrovni 2479 Bcf. Ve stejném období minulého roku se pohybovaly o 887 Bcf níže. Aktuálně jsou o 934 Bcf nad pětiletým průměrem. Příčinou vysokých zásob je nadprůměrně teplá zima. V posledních 20 letech se březnové zásoby nikdy nepohybovaly nad úrovní 1700 Bcf. V předchozím období pak vzrostly na 2100 Bcf pouze v roce 1983.

Cena

EIA očekává průměrnou spotovou cenu plynu v roce 2012 na úrovni 2,51 dolaru za MMBtu. V roce následujícím by se měla pohybovat na úrovni 3,4 dolaru za MMbtu.

Z fundamentálního pohledu se situace na trhu s plynem oproti předchozímu měsíci mírně zlepšila. Odhad poptávky se zvýšil, počet aktivních vrtů poklesl. Z pohledu technické analýzy však zůstává situace stále stejná. Plyn prorazil silný support na úrovni 2,6 dolaru a propadl na nové 10leté minimum. Komodita se stále nachází v dlouhodobém, střednědobém i krátkodobém sestupném trendu. Plyn je stále vhodný spíše pro krátkodobé obchody. Dlouhodobé long pozice nelze při současné situaci doporučit.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE