EON a RWE plánují investovat do solární energie, přilákala je nízká cena technologií

12.04.2012 | , Fio banka
INVESTICE


EON (EOAN) a RWE (RWE), největší německé utility, plánují navýšit své investice do solární energie poté, co je přilákaly klesající...

...ceny technologií v tomto segmentu. Dalším důvodem je také německý odklon od jaderné energie.

Hans Buenting, CEO RWE, se nechal slyšet, že ceny klesly, více než očekávaly, a pro své první projekty plánují investovat spíše do evropských zemí mimo Německo. Přestože obě utility dříve odporovaly solární energii a lobovaly proti vládním dotacím, dnes nemají moc na výběr a musejí hledat alternativu za energii z jaderných elektráren, které se kancléřka Angela Merkelová rozhodla uzavřít. Merkelová plánuje do konce této dekády navýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů až na 35 % z dnešních 20 %.

EON plánuje v příštích 5 letech investovat do obnovitelných zdrojů až 7 mld. EUR a poohlíží se po fotovoltaických kapacitách ve Francii a Itálii. Cena solárních panelů během minulého roku klesla až o 58 % na 52 centů/watt v návaznosti na zvýšenou produkci čínských výrobců (např. Suntech Power Holdings).

RWE uvažuje nad částkou 5 mld. EUR v příštích 4 letech a to převážně do větrných elektráren ve Velké Británii a Německu. V jednání jsou ale i oblasti severní Afriky a Středního východu, kde by mohla ušetřit náklady při kooperaci s nadací Desertec, která se zaměřuje na výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Zdroj: Bloomberg


Áron Berezkin
Fio banka, a.s.

Autor článku

Berezkin Áron  

Články ze sekce: INVESTICE