Zajímavosti ze světa fúzí a akvizic: Farmaceutické společnosti v pohybu

23.04.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Již ráno jsem informal o úspěšných akvizicích ze strany Nestle a Vodafonu, na které následně odpoledne navázal KIT Digital. Během dne bylo...

...rušno hlavně ve farmaceutickém sektoru.

Farmaceutická společnost Amylin (AMLN), která se zabývá výrobou léčiv, se chystá dát sama sebe k prodeji. Již najala konzultanty, kteří by ji měli pomoci získat a ohodnotit potencionální nabídky. Údajně již několik společností (možná i včetně Sanofi (SNY) ) projevilo zájem o portfolio léků na léčbu cukrovky, které Amylin vlastní. Akcie AMLN rostou o 10,8 % na 25,4 USD.

AstraZeneca (AZN), druhá největší farmaceutická společnost ve Velké Británii, oznámila, že chystá sérii akvizicí. Jako první ulovila biotechnologickou společnost Ardea Biosciences (RDEA), za kterou zaplatí 1,26 mld. USD. Získá tak do svého portfolia mimo jiné i lék s názvem Lesinurad, který je ve třetí (nejpokročilejší) fázi klinických testů na léčení pacientů, kteří mají příliš mnoho močoviny v krvi. Akcie společnosti Ardea rostou o 51,49 % na 31,57 USD. Akcie AstraZeneca naopak klesají o 2,13 % na 45,237 USD.

Do třetice ze sektoru farmaceutických společností: Švýcarský výrobce léčiv Roche (RHO), který neuspěl se svojí nabídkou na převzetí farmaceutické společnosti Illumina (ILMN), uvedl, že hledá alternativy kam investovat. Momentálně je údajně ve vyjednávání s výzkumnými centry tří největších univerzit ohledně nákupu jejich technologie na sekvenování genů. Akcie Roche klesají o 0,69 % na 144,65 EUR.


Áron Berezkin
Fio banka, a.s.

Autor článku

Berezkin Áron  

Články ze sekce: INVESTICE