Japonská centrální banka uvolnila měnovou politiku

27.04.2012 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Japonská centrální banka (Bank of Japan) dnes ráno rozhodla o dalším uvolnění měnové politiky.

Japonská centrální banka (Bank of Japan) dnes ráno rozhodla o dalším uvolnění měnové politiky. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby drží už mnoho let v blízkosti nuly, další podporu poskytne zvýšením objemu nakupovaných aktiv o deset bilionů jenů (asi 2,3 bilionu Kč). To je víc, než se předpokládalo na trhu. Banka je nyní pod silným tlakem japonské vlády, aby ekonomice pomohla.

Banka uvedla, že bude nakupovat státní dluhopisy s delší splatností, což by mělo pomoci dostat ekonomiku z deflačního vývoje. Banka je přesvědčena, že růst spotřebitelských cen by se mohl relativně brzy dostat k hranici jednoho procenta, jak banka plánuje. Podle analytiků ale takové prohlášení má za úkol spíš jen zchladit očekávání dalšího uvolňování.

Základní úroková sazba zůstala beze změn v pásmu nula až 0,1 procenta. Centrální banka také uvedla, že je stále zřetelnější, že se třetí největší ekonomika světa postupně zotavuje.

Kurz japonského jenu (JPY) po zprávě zamířil dolů, protože většina analytiků očekávala, že centrální banka odkupy aktiv zvýší pouze o pět bilionů jenů. Za překvapivé část analytiků označila i to, že centrální banka bude nakupovat aktiva i s vyšším stupněm rizika. Jsou mezi nimi například fondy ETF anebo realitní fondy REIT.

Vývoj měnového páru USD/JPY:


Zdroj: ČTK, FXstreet.cz

FXstreet.cz na Facebooku - Připojte se k naší skupině na Facebook.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE