Týden na komoditních trzích

30.04.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Ceny sojového komplexu byly v minulém týdnu hnány výše především kvůli potížím s počasím v některých jihoamerických zemích.

Soja

Ceny sojového komplexu byly v minulém týdnu hnány výše především kvůli potížím s počasím v některých jihoamerických zemích. Cena sojového šrotu se dokonce vyšplhala nejvýše od června 2009. Nejvíce zasáhly nižší teploty Argentinu, kde jsou rozsáhlé pěstitelské oblasti a konkrétně v produkci sojového šrotu je tato země největším vývozcem na světě. Noční teploty v oblasti Buenos Aires klesly až na 4 stupně pod nulou. Odhad argentinské produkce za aktuální sezónu klesl na 43 milionů tun z 44 milionů očekávaných ještě předminulý týden. Podle posledních zpráv bylo již v Argentině sklizeno 41% sóji, nicméně ve stejné době v loňském roce to bylo 52%. Jihoamerické problémy na druhou stranu pomáhají pěstitelům sóji v USA. Tamním vývozcům v týdnu končícím 19. dubnem vzrostlo prodané množství na 1,41 milionů tun. To bylo nejvíce za posledních 7 týdnů. V pátek listopadové futures na soju na burze CBOT zakončily na ceně 1362 centů za bušl.

  

Cukr

Zajímavé pohyby bylo možné v uplynulém týdnu zaznamenat i na cukru. Během středeční obchodní seance došlo k poměrně citelnému růstu, který cenu cukru vynesl nejvýše za celý týden. Posílení bylo spjato s očekáváním růstu poptávky po cukru před začátkem muslimského postního měsíce Ramadánu. V tomto období bývá vyšší poptávka po cukru. Před nedávnem např. Egypt nakoupil 50 tisíc tun cukru. Tunisko pak za duben dovezlo 54 tisíc tun. Dramatický obrat trendu však nastal ve čtvrtek, kdy cena výrazně propadla. V pátek pak cukr v poklesu pokračoval. Objevily se totiž zprávy o vyšší světové produkci této komodity. Např. ze strany Brazílie by se měl vývoz v příštích měsících zvýšit až o 2,4%. Vyšší vývoz očekává i Thajsko. Červencové kontrakty na cukr na burze ICE Futures U.S. oslabily v pátek na úroveň 21,21 centů za váhovou libru. To bylo sice téměř stejně jako čtvrteční uzavírací cena, nicméně v intradenním obchodování se cena podívala až na 20,89 centů za libru.

 

Káva

Termínované kontrakty na kávu typu Arabica zakončily týden v souhrnu menším poklesem. Zajímavý byl především dramatický středeční propad, který byl způsoben nepříliš vyvedeným začátkem prodejů čerstvě sklizených kávových bobů v Brazílii, která je nejvýznamnější světový vývozce Arabiky. Další ranou pro kávu byly zprávy z Hondurasu. Ve Střední Americe je Honduras nejvýznamnějším producentem. Tamní produkce vzrostla o masivních 15%. Taktéž v kolumbijská úroda možná letos překoná očekávání. Jako zajímavost můžeme pojmout zprávu z pátku, dle níž vzrostla poptávka po kávě v USA v marketingovém roce končícím letošním 31. březnem o 3%. Červencová káva Arabika v pátek na ICE Futures U.S. uzavřela na hodnotě 176,50 centů za váhovou libru.

 

Tomáš Kocourek

Colosseum a.s.

Autor článku

Tomáš Kocourek  

Články ze sekce: INVESTICE