Hospodářské výsledky ING za první čtvrtletí dopadly dobře

09.05.2012 | , Fio banka
INVESTICE


ING Group (ING), největší nizozemská společnost poskytující finanční služby, reportovala zisky za první čtvrtletí, které předčily...

...očekávání analytiků díky poklesu tvorby opravných položek na špatné úvěry.

Zisk očištěný o mimořádné položky dosáhl 705 mil. EUR, což je sice o 48 % méně než loni, ale překonalo to odhady analytiků ve výši 632 mil. EUR. Tvorba opravných položek na špatné úvěry klesla na 441 mil. EUR oproti 447 mil. EUR předchozího čtvrtletí. CEO Jan Hommen uvedl, že opravné položky sice klesly, ale nadále očekává, že zůstanou vysoké kvůli slábnoucímu ekonomickému prostředí v Evropě.

ING si dalo stranou 370 mil. EUR na potencionální vypořádání s americkými úřady kvůli vyšetřujícím se transakcím divize komerčního bankovnictví, které byly uskutečněny před rokem 2007. Nezdaněný základní zisk z bankovních operací klesl o 27 % na 1,13 mld. EUR po srážce ve výši 304 mil. EUR vztahující se k úpravě ocenění vlastního dluhu a opravných položek k finančním derivátům spojených s klientskými úvěry.

Nizozemská finanční společnost dále zaúčtovala zisk ve výši 489 mil. EUR za prodej americké online banky do rukou společnosti Capital One Financial jako část restrukturalizačního plánu nařízeného Evropskou unií. ING stále ještě musí prodat své pojišťovací divize v Asii, Evropě a USA před koncem roku 2013 a splatit tak zbytek státní pomoci ve výši 3 mld. EUR (celkem 10 mld., kterou v roce 2008 obdržela od nizozemské vlády. ING se také musí připravit na tvrdší regulatorní požadavky za stranu základního kapitálu.

ING momentálně roste na amsterdamské burze o 2,52 % na 5,123 EUR.

Zdroj: Bloomberg


Áron Berezkin
Fio banka, a.s.

 

Autor článku

Berezkin Áron  

Články ze sekce: INVESTICE