USD/JPY - Jen mírně slábne

10.05.2012 | , HighSky Brokers
INVESTICE



Jen dnes mírně oslabuje o 0,1% d/d ke středečnímu závěru obchodování na 79,7. Korekce z ročního maxima 84,2 klesajícím kanálem pokračuje, v posledních týdnech je jen jednou z nejvíce posilujících měn na finančních trzích vzhledem k růstu averze k riziku. Jen se dokázal odpoutat od 50% Fibonacci a 100 MA a na dohled je již 61,8% Fibonacci, 79,1, 200 MA 78,7 a spodní hranice dvouměsíčního klesajícího kanálu 78,4. Trh se ale na druhou stranu vzdálil od stropu pásma překoupenosti denních a týdenních oscilátorů, případným signálem obnovení býčího trendu bude potvrzené překonání rezistencí 80,1 a 80,7.



Z pohledu tohoto roku, jen se nachází v silném depreciačním kanálu, který vymazal několik klíčových technických limitů. Korekce mohou zachytávat pásma 80,0-82,2 případně až 78,0. Technický vývoj posledních měsíců (impulsivní růst, snadno překonaný 200 MA a jeho pokles pod 100 MA poprvé od srpna 2010), fundamentální důvody (model platební bilance, oživení americké ekonomiky, potíže japonské ekonomiky a snaha BoJ bránit dalšímu sílení jenu) a analýza sentimentu (podpořená růstem dolaru) nicméně ve středně a dlouhodobém pohledu signalizují dobrou pravděpodobnost pokračování býčího trhu a stabilizaci dekády trvajícího silného medvědího trendu.



usdjpy, denní komentář



Trh dnes může být ovlivněn březnovou obchodní bilancí USA (14.30 SEČ)  a vystoupením šéfa Fedu Bernankeho (15.30 SEČ). Trh čeká další významný růst deficitu amerického zahraničního obchodu a tím i obecně nepříznivou zprávu pro dolar. Předpokládaný signalizovaný určitý posun pohledu Fedu na ekonomiku a jeho neochota dále posilovat expanzivní politiku byl v posledních týdnech zpochybněn oslabením oživení americké ekonomiky zejména po zpomalení růstu zaměstnanosti na nevýraznou úroveň. Interpretace komentářů Fedu a případného posunu americké monetární politiky v prostředí dluhové krize Evropy a vcelku solidních zpráv aktivity americké ekonomiky je pro trh oříškem. Fed vše potvrdil dubnovým komentářem k rozhodnutí nezměnit hlavní úrokovou sazbu, který naznačil vyčkávací taktiku.



Josef Kvarda

Analytik

 


Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE