Týden na komoditních trzích

21.05.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Nejvýraznější týdenní nárůst za téměř pět let zaznamenal trh s pšenicí.

Ropa

Cena americké lehké ropy se v minulém týdnu dostala nejníže za posledního půl roku, a to kvůli obavám z probíhající krize v eurozóně. Její cena klesala již třetí týden v řadě. Případné odstoupení Řecka od eura by totiž mohlo řádně zatřást nejen evropským ale i celým světovým hospodářstvím. To by se negativně podepsalo na poptávce po energiích. Nejaktivněji obchodovaný červnový kontrakt zakončil týden na 91,48 dolarech za barel, o 4,8 procenta níže než předchozí pátek. Naposledy se tak nízko dostala uzavírací cena na konci října. Od začátku již cena ropa oslabila o 7,4 procenta.

Pšenice

Nejvýraznější týdenní nárůst za téměř pět let zaznamenal trh s pšenicí kvůli obavám, že suché počasí v klíčových pěstitelských oblastech USA, zejména v Kansasu, a také v regionu Černého moře, bude mít za následek propad úrody. Kansas zaznamenal v posledních třiceti dnech nulové či minimální dešťové srážky, ze stejného důvodu se očekává, že ruská úroda pšenice klesne v tomto roce o 2,7 procenta. K poklesu dojde dle všeho i u úrody na Ukrajině. Nejaktivněji obchodovaný červencový kontrakt pšenice jen v pátek získal 5,7 procenta a celý týden pak 16 procent, což byl největší nárůst od června 2007. V průběhu pátečního obchodování se navíc cena pšenice vyšplhala nejvýše od 16. září minulého roku.

Pomerančový koncentrát

Pomerančový koncentrát se v pátek propadl na jednatřiceti měsíční minima v reakci na rostoucí dodávky a slabou poptáku. Od začátku stávající sezóny (tedy od 1. října), se maloobchodní prodeje pomerančového džusu v USA snížily o jedenáct procent v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Červencový kontrakt koncentrátu v pátek zavřel na 102,20 centech za libru, přičemž denní minimum bylo až na hodnotě 97,10 centů, což byla nejnížší dosažená cena od října 2009. Od začátku května se cena koncentrátu propadla o 28 procent a zřejmě zaznamená největší měsíční pokles od lstopadu 1968.
Jaroslav Krejčí, Colosseum

Autor článku

František Brza  

Články ze sekce: INVESTICE