Lenovo navýšilo zisk o 60 %, růstu pomáhají akvizice

23.05.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Lenovo Group (LHL), druhý největší výrobce osobních počítačů, reportoval za 4. fiskální čtvrtletí 60% nárůst zisku i díky akvizicím...

...v Německu a Japonsku, které navýšily prodeje a tržní podíl.

Čistý zisk za kvartál k 31. březnu se vyšplhal na 67 mil. USD z loňských 42 mil. USD. Tím se Lenovu podařilo předčít očekávání analytiků ve výši 63,1 mil. USD. Tržby vzrostly o 54 % na 7,5 mld. USD.

Prodej počítačů, včetně notebooků Thinkpad, rostl jak v USA tak i v rozvíjejících se trzích, čímž se Lenovo přiblížilo svému cíly stát se světovou jedničkou. Výsledkům také značně pomohly akvizice kontrolních podílů v německé Medion AG a japonské NEC Corp.

Yang Yuanging, CEO společnosti, v poslední době soustředí pozornost na vývoj smartphonů, tabletů a televizí s přístupem k internetu (ITV), čímž se snaží rozšířit portfolio svých produktů v rychle rostoucím segmentu, kde soupeří s giganty Apple a Samsung.

Objednávky rostly o 44 %, čímž se Lenovu podařilo překonat průměr v daném odvětví ve výši 4,6 %. Tržní podíl na celosvětovém poli prodeje osobních počítačů rostl na 13,4 % z loňských 9,6 %.

Zdroj: Bloomberg


Áron Berezkin
Fio banka, a.s.

Autor článku

Berezkin Áron  

Články ze sekce: INVESTICE