ČRa - odkup v Č. radiokomunikacích: PŘÍLEŽITOST NEBO HROZBA?

24.06.2003 | , Cyrrus
INVESTICE


Tématem, které v poslední době hýbe emocemi u Českých radiokomunikací, je možnost dobrovolného odkupu majoritním akcionářem (BIVIDEON: 71,9%). Společnost připustila, že...

...takovou možnost zvažuje a informovala o záměru Komisi pro cenné papíry. Otázkou takového odkupu zůstává cena. Vzhledem k tomu, že je odkup dobrovolný, závisí jen na společnosti, jakou nabídne cenu.

Chce-li BIVIDEON, aby byl odkup efektivní (a to v se případě dobrovolného odkupu dá očekávat), měl by nabídnout cenu nad tržní hodnotou. Vycházíme z předpokladu, že cena na trhu je daná jinými faktory a odkupem neovlivněná. To je ale asi přiliš silný předpoklad - takže pokud by byl odkup pod tržní cenou, například často citovaných 190 korun - dá se čekat, že cena půjde tímto směrem (i když nevyužití odkupu nebude pro investory znamenat žádnou ztrátu - akcie by byly dál obchodovatelné). Část spekulantů by již neměla na co čekat.

Pokud by však úspěšně probíhal odkup za takto nepříznivých podmínek (při nižší než tržní ceně) společnost by překonala hranici 75% na základním jmění Českých radiokomunikací a musela by zrealizovat odkup povinný. Ten by už musel vycházet z posudku znalce a dalších zákonných ustanovení. Pokud tedy Bivideon chtěl skutečně provést úspěšný odkup (ať už za vyšší, nebo nižší než tržní cenu) musí počítat se vznikem povinnosti uspořádat odkup "povinnostní". Této povinnosti se však může vyhnout, pokud první odkup bude splňovat podmínky, které se kladou na povinný odkup ze zákona. Takže se dá čekat, že pokud nějaký odkup bude, bude již splňovat zákonné podmínky a bude podpořen posudkem znalce.

Vodítkem k hodnotě spočítané znalcem by mohl být znalecký posudek z 2.8.2002, který společnost České radiokomunikace použila k určení hodnoty zaměstnaneckých akcií pro návrh odkupu při změně jejich druhu ze zaměstnaneckých na kmenové (vycházel z metody: kapitalizace zisku, vyhodnocení čistého obchodního majetku, diskontování cash-flow a dividend a dalších srovnání). Hodnota zaměstnanecké akcie o jmenovité hodnotě 1000 Kč byla stanovena na 3 135 Kč (na nominále 100 Kč by tedy vycházela cena 313,5 Kč). Tržní cena kmenových akcií o jmenovité hodnotě 100 Kč z toho dne byla 270 Kč (průměrná cena uvedená v posudku byla 376,01 Kč).

Situace v Českých radiokomunikacích se samozřejmě vyvíjí. Ztráta podílu v Contactelu (který je však dlouhodobě ztrátový a často ohodnocován nulou), zhrošené hospodaření mateřské společnosti (managment však očekává zlepšení v 2.polovině roku) apod. Příznivě by měla být oceněna resturukturalizace a snižování nákladů....

I když nový posudek bude odlišný, posudek z loňského srpna by měl být vodítkem. V kontextu tržní ceny 220 Kč se to zdá zajímavou příležitostí.

Autor článku

Ing. Roman Skalický

Články ze sekce: INVESTICE