Komerční banka začala živě, bohužel ale dolů

11.03.2003 | , Cyrrus
INVESTICE


Vše se točí kolem Iráku a ani včerejšek nebyl v jiném duchu. Americké burzy pokořují svoje další minima, výrazný pokles se nevyhnul ani jednomu ze tří nejdůležitějších...

...amerických indexů – Nasdaq oslabil o 2,06%, Dow Jones Indust. –2,22% a nejvíce poklesl široký S&P 500 a to o 2,58%. Negativní trend dále podpořil i jeden z prezidentů amerického FEDu, který uvedl, že případný krach jedné z firem poskytujících úvěry spotřebitelům by těžce poškodil ekonomiku. Technologický NASDAQ, za poslední tři roky (kdy dosáhl svého historického maxima) ubral přibližně 70 procent ze své hodnoty.
Spojené státy jsou odhodlány zasáhnout i bez podpory rezoluce Rady bezpečnosti OSN a drží tak v šachu nejen evropské politiky ale také evropské burzy. Ty dnes všechny bez výjimky oslabují. Rakouský ATX poklesl dopoledne o 0,38%, britský FTSE 100 –0,34%, německý DAX 30 –0,85% a nejvíce prozatím „vede“ sestup Francie, kde místní CAC 40 stihl ubrat 1,08%. V popředí zpráv z Evropy zatím stojí varování Volkswagenu ohledně očekávaných zisků a také bedlivě očekávané ohlášení finské Nokie týkající se aktualizovaného výhledu.
Vývoj na Pražské burze se neliší od svých evropských kolegů. Index PX 50 v tuto chvíli oslabil o 0,32%. Tituly, které jsou dnes v červených číslech, jsou Český Telecom, ČEZ, Erste Bank, Komerční banka a Unipetrol. Nejvýznamnější je ztráta u Komerční banky, které se obchoduje za 1 951 korun, což představuje pokles o 1,51%. Objem obchodů (přes 100 mil. Kč) i aktivita je nadprůměrná. Jedinými dvěma tituly, jenž se obchodují za ceny vyšší, než byly včerejší uzavírací hodnoty, jsou České radiokomunikace (193,51 Kč; +1,18%) a Philip Morris ČR (11 255,30 Kč; +0,33%). S výjimkou zmíněné Komerční banky je ovšem aktivita minimální.

Autor článku

Mojmír Mlčoch  

Články ze sekce: INVESTICE