Sedmiletý spor o akcie Vítkovic skončil

11.06.2012 | , RM-Systém
INVESTICE


Po déle trvajícím období poklesů na finančních trzích se v prvním celém červnovém týdnu akciím na české burze dařilo. Maloobchodní tržby v dubnu meziročně poklesly o 4,1 %, přitom se čekal nárůst o 1,0 %. Úterní makroekonomická data z Evropy pak potvrdila, že vážné zpomalování ekonomiky se po dobrém 1Q 2012 začíná dotýkat také Německa. Průmyslová výroba v dubnu meziročně rostla o 2,2 % po březnovém růstu o 0,1 %. Stavební výroba v dubnu meziročně klesla o 2,7 % po březnovém propadu o 6,1 %. Obchodní bilance pak dosáhla přebytku 22 mld. Kč po březnových 37 mld. Kč. Ostře sledované zasedání ECB v průběhu týdne nepřineslo kýžená podpůrná opatření. Mario Draghi tedy zklamal a tak se investoři rozhodli spoléhat na americký FED, odkud se ozývají hlasy o možných stimulech. České HDP za 1Q bylo nakonec revidováno na konečný mezikvartální pokles o 0,8 % z předchozího údaje -1 %. Meziročně ve stejném období kleslo o 0,7 %. Hodnoty jsou sezónně očištěny. Míra nezaměstnanosti v květnu klesla na 8,2 % z dubnových 8,4 %, očekával se však pokles až na 8,1 %. Index české burzy (RM) v uplynulém týdnu zahájil na hodnotě 1.707,72 bodů a uzavíral na hodnotě 1.749,96 bodů (+2,47 %). Celkový týdenní objem obchodů pak dosáhl hodnoty 83 mil. Kč.

ČEZ odstraněn ze seznamu nejméně preferovaných titulů
Švýcarská banka UBS se rozhodla odstranit ČEZ ze seznamu nejméně preferovaných titulů v sektoru utilit.

Sedmiletý spor o akcie společnosti Vítkovice Holding skončil
Spor o někdejší podíl akcií Davida Berana ve společnosti VÍTKOVICE HOLDING, a.s., který sedm let zaměstnával arbitry, soudce i média a patrně tak nemá v českých podmínkách obdoby, pravomocně skončil. Městský soud v Praze vydal rozhodnutí, že akcie musí být předány do rukou Jana Světlíka.
Jde o podíl, který původně činil 45 % ze základního kapitálu společnosti VÍTKOVICE HOLDING a měl se stát předmětem obchodu mezi Davidem Beranem a skupinou KKCG. Po platně zapsaném navýšení kapitálu z června 2010 představují tyto akcie podíl 11,25 procenta firmy VÍTKOVICE HOLDING a v soudní úschově u Okresního soudu Praha - východ čekaly na definitivní určení adresáta celé čtyři roky.
Listinné cenné papíry, o nichž je dnes jasné, že budou Okresním soudem Praha - východ vydány Janu Světlíkovi, byly svému právoplatnému majiteli přiřčeny už v roce 2008. Předseda představenstva společnosti VÍTKOVICE HOLDING, a.s., Jan Světlík tehdy v lednu získal u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR v Praze rozsudek, že David Beran porušil dohodou s KKCG Světlíkovo předkupní právo. To znamená, že od ledna 2008 měly být akcie v rukou Jana Světlíka a David Beran je nikdy nesměl prodat KKCG.
Přestože arbitrážní verdikt zněl jasně, D. Beran se rozhodl akcie nevydat Janu Světlíkovi a tyto akcie spekulativně uložil do soudní úschovy. Následovala série soudních sporů o vydání akcií. KKCG se mimo jiné opakovaně neúspěšně pokusila zpochybnit verdikt tuzemské arbitráže. Valné hromady VÍTKOVICE HOLDING i VÍTKOVICE, a.s., průběžně provázely návrhy na zneplatnění a předběžná opatření proti navýšení kapitálu. Celkem šlo od roku 2005 do roku 2010 o více než 10 případů, které komplikovaly rozvoj společností, realizaci investičních záměrů a jednání s bankami i obchodními partnery.
V roce 2010 společnost VÍTKOVICE HOLDING právoplatně zvýšila základní kapitál z 63 na 252 milionů korun, a to i přes sedm neúspěšných pokusů ze strany KKCG a D. Berana. Vrchní soud v Olomouci a následně i Nejvyšší soud v Brně opakovaně potvrdil, že majitelem akcií ležících v soudní úschově je J. Světlík. Ani to ale nestačilo a až současný pravomocný rozsudek znamená reálné určení, že akcie ze soudní úschovy patří Janu Světlíkovi. Poslední satisfakcí by mělo být, podle loňského pravomocného rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, vrácení peněz, které musel Jan Světlík v roce 2006 zaplatit Beranově společnosti Profidebt za údajné porušení akcionářské smlouvy mezi vlastníky VÍTKOVICE HOLDING. Profidebt by měl nyní včetně příslušenství a úroků vrátit přes 100 milionů korun.

ECM má nového člena představenstva
Dne 23. května 2012 představenstvo ECM kooptovalo pana Omara Koleilata novým členem představenstva ECM. Kooptace pana Omara Koleilata bude předmětem potvrzení ze strany valné hromady, plánované na 28. června 2012.
Pan Omar Koleilat je předsedou představenstva společnosti CRESTYL management a.s., která je reorganizačním manažerem ECM schváleným věřitelským výborem ECM.

Změny ve vedení společnosti Fortuna
Pan Radim Haluza se k 1. červenci 2012 stane novým generálním ředitelem společnosti Fortuna Entertainment Group. Nahradí tak prozatímního generálního ředitele, Wilfa Walshe, který byl na řádné valné hromadě 25. května 2012 jmenován předsedou představenstva. Wilf Walsh dříve dlouhodobě zastával roli místopředsedy představenstva a podílel se na vstupu Společnosti na burzu v roce 2010.
„Těším se na další spolupráci s Radimem a celým týmem. V příštích letech budeme usilovat o to, abychom se stali jedničkou na všech našich trzích a dál posilovali značku Fortuna,"řekl Wilf Walsh.
Radim Haluza Fortunu velmi dobře zná už od její akvizice skupinou Penta, podílel se na finančním a daňovém plánování pro celou transakci. Přímo ve Fortuně působí od května 2011, kam přestoupil z pozice generálního ředitele společnosti Žabka, a.s., kterou skupina Penta v březnu 2011 prodala společnosti Tesco. Dosud ve Fortuně působil v roli ředitele divize kurzového sázení.
„Mojí prioritou je další rozvoj kurzového sázení. Chci, aby Fortuna byla lídrem v online a mobilním sázení v celém regionu a těžila z rychlého růstu v tomto segmentu. Také se budu soustředit na náš cíl stát se silnou dvojkou na českém loterijním trhu a přivést loterijní projekt k zisku v první polovině roku 2013," uvedl Radim Haluza.
„Wilf i Radim jsou s Fortunou už dlouhou dobu a firmu velmi dobře znají. Jsem si jistý, že tento krok posílí výkonnost firmy, zajistí potřebnou kontinuitu a přinese maximální hodnotu akcionářům," dodává Jozef Janov, předseda dozorčí rady Fortuny.
Radim Haluza (37) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, Fakultu financí a účetnictví, část studií strávil v Londýně na King's College. Pro skupinu Penta pracoval od roku 2003, nejprve na pozici finančního kontrolora, poté finančního manažera (CFO). Během svého působení v Pentě byl odpovědný za přípravu transakcí a zajištění jejich financování.
V roce 2009 se stal generálním ředitelem společnosti Žabka, a.s., maloobchodní řetězec o vice než 120 obchodech a 700 zaměstnancích, kde se mu podařilo zvýšit obrat společnosti z 500 mil. Kč ročně na 2,1 mld. Kč. Řetězec Žabka řídil až do chvíle, kdy jej Penta prodala společnosti Tesco za více než jednu miliardu korun.

Unipetrol rozhodl o způsobu úhrady ztráty za rok 2011
Řádná valná hromada společnosti UNIPETROL, a.s. konaná dne 5. června 2012 rozhodla v rámci 10. bodu pořadu jednání v souladu s článkem 12 odst. 2 písm. v) stanov společnosti UNIPETROL, a.s. uhradit ztrátu ve výši 229 926 312,21 CZK za rok 2011 z nerozděleného zisku minulých let.

Jan Kostrhoun

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE