Týden na komoditních trzích

25.06.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Černé zlato v minulém týdnu pokračovalo v trendu předcházejích týdnů, tedy opět docházelo k vytrvalému zlevňování.

Ropa

Černé zlato v minulém týdnu pokračovalo v trendu předcházejích týdnů, tedy opět docházelo k vytrvalému zlevňování. Hlavním důvodem je nepříznivý výhled vývoje světové ekonomiky. V předchozím týdnu se totiž objevilo hned několik zpráv, které potvrzují slabé výkony globální ekonomiky. Průmysl dle nich zpomalil jak v USA, tak i v Evropě a Číně. Nepříjemné bylo i vyšší množství žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA, stejně jako nižší množství prodaných domů tamtéž. Dalším faktorem, který přispěl k oslabení ropy byly její vysoké zásoby v USA. Dle dat zveřejněných v minulém týdnu byly tamní zásoby ropy vyšší o 2,86 milionu barelů na celkové hodnotě 387,3 milonů barelů. To je nejvíce za posledních 22 let. K dalšímu poklesu přispěla i nesplněná očekávání, která byla vkládána do amerického FEDu. Trh očekával nějakou formu další vlny kvantitativního uvolňování. K tomuto kroku však FED nepřistoupil. Srpnová ropa v pátek v New Yorku uzavřela na ceně 79,76 USD za barel.

?

Pomerančový koncentrát

Narozdíl od mnoha jiných komodit, které podobně jako ropa klesaly z důvodu náznaků ochlazení světové ekonomiky, pomerančový koncetrát poměrně prudce posílil. Růst koncentrátu byl spjat s obavami z případného poškození úrody na Floridě v nadcházející hurikánové sezóně. Poškození tamní úrody by mohlo mít značně negativní vliv na celosvětovou nabídku nejen pomerančů, protože Florida je druhým nejvýznamějším pěstitelem citrusových plodů na světě. V minulém týdnu se objevila skupina bouří v oblasti Karibiku, prozatím však mimo dosah Floridy. Červencový pomerančový koncetrát zakončil v pátek na ICE Futures U.S. na ceně 123,30 centů na váhovu libru, tedy o 10 centů níže oproti čtvrtku.

?

Pšenice

Podobně jako cena koncetrátu měla v minulém týdnu růstovou tendenci i pšenice, jejíž ruská úroda byla citelně zasažena suchem. Současná úroda pšenice je, dle dat ruského statistického úřadu, o poznání slabší než ve stejné době v loňském roce, kdy byla o 12 procent vyšší. Nezávislá poradenská společnost Sov Econ v souvislosti se zmíněnými suchy snížila výhled velikosti letošní ruské sklizně na 85 milionů tun z předchozích 90-ti milionů. Pšenice rostla celý týden s vyjímkou krátké přestávky ve čtvrtek, kdy zakončila o něco níže, aby v pátek opět dramaticky vystřelila vzhůru. Zářijové futures kontrakty na pšenici v pátek na chicagské burze CBOT uzavřely na ceně 687,50 centů za bušl.

?

Colosseum a.s.

Tomáš Kocourek

Autor článku

Tomáš Kocourek  

Články ze sekce: INVESTICE