Akciovým trhům se v červnu dařilo

17.07.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Červen roku 2012 se pro riziková aktiva vyvíjel pozitivně, neboť akciové trhy posílily a sledované komodity vyjma ropy taktéž zhodnocovaly. Akciovým trhům se v červnu dařilo zejména kvůli očekávání, že představitelé ECB přijdou s nějakým podpůrným opatřením.

Vedení ECB potvrdilo připravenost dalších kroků v případě potřeby, konkrétní akce ale nepřišla. Na druhé straně FED rozšířil operace „Twist", v rámci které nakupuje dluhopisy s delší dobou splatnosti výměnou za krátkodobější bondy o 267 mld. USD. Navýšení programu proběhne do konce tohoto roku. V červnu nejvíce zhodnotil polský index WIG, který si připsal 7,9 % následován maďarským akciovým indexem BUX, který vzrostl o 7,7 % a indexem pražské burzy PX s růstem ve výši 4 % a americkým širším indexem S&P 500, který zhodnotil o 3,9 %. Německý index DAX zhodnotil o 2,4 %.

Vývoj cen indexů a vybraných komodit


31.5.2012 20.6.2012 Relativní změna
PX 865,6
900,9 4,08%
WIG 37793,6 40810,9 7,98%
BUX 16099,8 17341,1 7,71%
DAX 6264,38 6416,28 2,42%
S&P 500 1310,33 1362,16 3,96%
DJ STOXX 600 239,73 251,17 4,77%
Ropa WTI 86,53 84,96 -1,81%
Zlato spot 1560,43 1597,45 2,37%
EURUSD 1,2365 1,2667 2,44%

Zdroj: Bloomberg

Komodity

Americký dolar vůči euru oslabil, ovšem cena ropy dále poklesla zejména z důvodu horších makroekonomických zpráv přicházejích jak z USA, EU, tak už i z Číny. Spotová cena americké ropy WTI poklesla o 1,8 %. Investice do zlata by se investorům na začátku června vyplatila, neboť daná komodita zhodnotila o 2,3 %.

Vyspělé trhy

Řecké parlamentní volby skončily vítězstvím pro-evropských stran, které byly schopné vytvořit vládu. To vše tak posílilo naděje, že Řecko zůstane v eurozóně. Tím si mohly na chvíli oddychnout i další zadlužené státy v čele se Španělskem, kterému klesly náklady na financování svého dluhu, když výnos 10-tiletého bondu klesl na 6,38%.

Burza cenných papírů Praha

Celkový objem akciových obchodů na Burze cenných papírů Praha dosáhl v červnu 17,1 mld. Kč, což představuje nižší objem ve srovnání s předchozím měsícem. Pražská burza si v červnu letošního roku připsala přes 4 %.

ČEZ

ČEZ potvrdil záměr na prodej elektráren Počerady a Chvaletice. Prvně jmenovaná elektrárna byla již vyčleněna do samostatné společnosti, u Chvaletic proces momentálně probíhá. Obě elektrárny neproběhly modernizací a jejich budoucí provoz je podmíněný investicemi do snížení emisí. Důvodem pro zvažovaný prodej je nejistota dodávek uhlí od roku 2013 díky dosud neuzavřeným jednáním s Czech Coal, který palivo dodává. O obě elektrárny již projevil zájem právě Czech Coal a rovněž EPH. V Počeradech je provozováno pět bloků s instalovaným výkonem 5x200 MW, Chvaletice mají čtyři bloky s celkovým výkonem 800 MW. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil společnosti ČEZ převzít teplárenské firmy Energotrans. Na převzetí firmy, která zásobuje teplem Prahu a provozuje hnědouhelnou elektrárnu Mělník I., se ČEZ dohodl loni v červenci s Energetickým a průmyslovým holdingem. Úřad současně umožní EPH převzít od ČEZ podíl v německých hnědouhelných dolech Mibrag, když tato transakce závisela právě na dokončení akvizice Energotransu. Nomura snížila výhled pro sektor utilit ve střední a západní Evropě. Segment podle nich zůstává pod tlakem díky nadprodukci, slabé poptávce a nízkým cenám komodit. Nomura snížila výhled cen elektřiny o 10-15% pro období 2013-2020. V případě ČEZu došlo ke snížení cílové ceny z původních 830 Kč na 735 Kč. Doporučení je nastaven na úrovni „redukovat“. Energetická skupina ČEZ se dohodla s Evropskou komisí na narovnání ve sporu ohledně možného zneužití dominantní pozice na trhu, který byl zahájen již v roce2009. ČEZ v rámci narovnání prodá některou z uhelných elektráren o výkonu nejméně 800-1000 MW. Může se jednat o Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 nebo Dětmarovice. Narovnání je v souladu s plánem společnosti, který již dříve počítal s prodejem prvních dvou uvedených zdrojů, pro které nemá firma od roku 2013 zajištěné palivo. Valná hromada společnosti ČEZ schválila dividendu ve výši 45 Kč ze zisku z roku 2011. 27/6 ČEZ vypořádal nákup teplárenské společnosti Energotrans od Energetického a průmyslového holdingu. Dokončení transakce bylo vázáno na prodej polovičního podílu v německém dole Mibrag. Tato transakce byla v černu odsouhlasena ze strany antimonopolního úřadu. ČEZ navýšil svůj podíl v turecké dceřiné společnosti Akcez Enerji na 50%. Zvýšení se uskuteční na základě odchodu partnerské společnosti Akenerji ze společného podniku. Akenerji prodá po 22,5% akcií firmám ČEZ a Akkok, které budou nově ovládat Akcez rovným dílem. ČEZ původně zvažoval prodej svého 27,5% balíku v Akcez, od prodeje však ustoupil, jelikož nezískal adekvátní cenovou nabídku. Akcie společnosti ČEZ si v červnu odepsaly přes 5 %.

Erste Group Bank

Agentura Moody´s přistoupila ke snížení ratingu německých a rakouských finančních ústavů. Snížení se nevyhnula Erste Group, které byl snížen dlouhodobý rating o dva stupně na „A3“ z původního „A1“. Výhled je „negativní“. Akcie Erste Group vzrostly o 4,8 %.

Fortuna

Novým generálním ředitelem sázkové společnosti Fortuna bude od 1. Července Radim Haluza, který nahradí prozatímního šéfa Wilfa Walshe. Haluza zastával funkci ředitele divize kurzového sázení. Walsh se posune do čela představenstva společnosti. Fortuna Entertainment prodá 10% podíl ve své loterijní divizi do rukou společnosti E-Invest. Společnosti podepsaly smlluvu o smlouvě budoucí, podle níž má být transakce realizována do jednoho roku. E-Invest ovládá podnikatel Martin Ulčák, který při loňském pokusu o převzetí Sazky spolupracoval s investiční skupinou Penta. Akcie společnosti se propadly o 2,6 %.

Pegas Nonwovens

Valná hromada společnosti Pegas Nonwovens schválila navrženou dividendu z loňského zisku a nerozděleného zisku z minulých let ve výši 1,05 EUR na akcii. Rozhodný den pro vznik nároku na dividendu bude 19. říjen a den výplaty 30. říjen. Akcie společnosti vzrostly o 1,6 %.

Telefónica Czech Republic

Novým CFO telekomunikační společnosti se stal David Melcom, který nahradil Jesus Perez de Urigena, který se přesune na nový post v rámci holdingu mateřské firmy. Akcie společnosti vzrostly o 1,3 %.

Komerční banka

Goldman Sachs zvyšuje své doporučení pro Komerční banku na „koupit" z původního „neutral." Cílová cena byla zvýšena na 5650 Kč z 5000 Kč. Akcie společnosti zhodnotily o 12,9 %.

Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX

px_2012_06_fio.jpg 

Zdroj: Bloomberg

CME

Mediální společnost obdržela v tendru nabídky na konvertibilní dluhopisy se splatností v roce 2013 v celkovém objemu 109 mil. USD. U dluhopisů se splatností v letech 2014 a 2016 došlo k posunu platnosti tendru a zároveň k úpravě cenových pásem pro odkup. Mediální společnost CME akceptovala nabídky na zpětný odkup dluhopisů se splatností v roce 2014 v nominální hodnotě 60,5 mil. USD. Díky odkupní ceně pod úrovní nominálu zaplatí firma 56,7 mil. USD. V aukci dluhopisů se splatnosti v roce 2016 nebyla přijata žádná nabídka. Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro akcie mediální společnosti CME na 3,8 USD (76 Kč) z předchozích 6,8 USD (136 Kč). Doporučení ponechává na „prodat". Revize přišla v rámci reportu telekomunikačních a mediálních firem pro region CEEMEA. Akcie společnosti si odepsaly přes 11 %.

Unipetrol

Vedení Unipetrolu se rozhodlo pro uzavření ztrátového provozu na výrobu močoviny v Záluží. Pozitivní dopad pro provozního zisku v roce 2013 by měl být v řádu několika desítek miliónů korun. Pozitivní dopad by se měl projevit i v následujících letech. Unipetrol přerušil rafinérský provoz v dceřiné firmě Paramo. Primárním důvodem je nízká poptávka po pohonných hmotách. Zatím se jedná o dočasné opatření, firma zvažuje definitivní odstavení, o tomto kroku však zatím nebylo rozhodnuto. Výroba maziv a asfaltů by měla pokračovat bez omezení. V petrochemickém provozu v Litvínově došlo k požáru na potrubí s vodíkem. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Podle vedení budou škody minimální, jelikož výbuch a následný požár zasáhl záložní potrubí. Akcie společnosti si připsaly 0,8 %.

NWR

Těžařská společnost NWR jmenovala nového předsedu představenstva Garetha Pennyho, který nahradí Mika Salomona. Dosavadní předseda opouští pozici po pěti letech. Penny bude řídit skupinu v rámci holdingové struktury, bude nést odpovědnost za celkový růst, rozvoj a výkonnost společnosti a také za řízení a naplňování strategie. Polský ministr státního pokladu se o polských aktivech firmy NWR vyjádřil jako o zajímavé možnosti pro expanzi místní těžební firmy JSW. Polský tisk v úvodu týdne bez udání zdroje informoval, že NWR hledá pro své aktivity v Polsku partnera. Fio banka potvrdila doporučení pro akcie těžební společnosti NWR na stupni „koupit“. Cílová cena byla snížena na 148 Kč z původních 179 Kč v kontextu nižšího výhledu cen produkce oproti předchozímu ocenění. Akcie společnosti zhodnotily o 9,7 %.

Fio Autor je analytikem společnosti Fio banka, a.s.

Za společnost Fio banka, a.s. se na tomto dokumentu podíleli:
David Brzek (makléř), Josef Dudek (makléř), Pavel Hadroušek (makléř), Daniel Marván (makléř), David Lamač (makléř), Chádí El-Moussawi (analytik), Robin Koklar (analytik), Rudolf Plachý (analytik), Jan Raška (analytik), Pavel Šlechta (analytik), Miloslav Veselý (analytik).

Autor článku

Robin Koklar  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE