Avast vstupuje na Nasdaq, obchodování má být zahájeno ve čtvrtek

24.07.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Po neúspěšném IPO společnosti Facebook se dokázalo hned několik technologických firem v prvním dnu svého obchodování prosadit. Nyní...

...prověří „chuť“ investorů po technologických firmách další dvě společnosti. Kromě E2open se na Nasdaqu představí také Avast.

Avast Software Inc. s tickerem „AVST" by se měl začít obchodovat ve čtvrtek. Společnost plánuje nabídnout 9 mil. akcií v ceně mezi 9 a 11 USD. Hlavními upisovateli jsou UBS Investment Bank, Deutsche Bank Securities a Jefferies & Co.
Avast vyvíjí antivirový software. Vytváří volně dostupnou verzi, kterou je následně možné „upgradovat". Podle samotné společnosti pomáhá rozšiřovat základnu uživatelů bezplatného programu doporučení ze strany uživatelů a členů komunity avast!, z nichž část se pak rozhodne přejít na placené produkty avast! Pro Antivirus, avast! Internet Security nebo avast! Business Protection. Téměř dvě třetiny uživatelů začalo avast! Používat po předchozím doporučení.
Podle Jamese Krapfela ze společnosti Morningstar vstupuje Avast na trh ve chvíli, kdy je software nainstalovaný na 20ti procentech ze všech osobních počítačů i počítačů malých podniků na světě. Podle něj jde o kvalitnějšího soupeře pro AVG, který zatím disponuje dvojnásobnými prodeji. Společnost AVG vstoupila na burzu v únoru.
Podle prohlášení pro americkou komisi pro cenné papíry (SEC) uvedla firma Avast, že ve fiskálním čtvrtletí do 31. března, vzrostly tržby na 27,1 mil. USD z 18,1 mil. USD ve stejném období předchozího roku.
Kořeny AVAST Software sahají až do roku 1988, kdy se dva čeští programátoři Eduard Kučera a Pavel Baudiš rozhodli věnovat se naplno programování.

Zdroj: Avast, MarketWatch


Rudolf Plachý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Plachý Rudolf  

Články ze sekce: INVESTICE