Komoditní vývoj: Sucho vyhnalo ceny obilnin vzhůru

06.08.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V červenci nejvíce rostly ceny obilnin a olejnin, dařilo se i plynu. V srpnu mohou překvapit drahé kovy a energetické suroviny.

V červenci nastal na komoditních trzích růst cen. Optimistické jsou zejména informace o ochotě centrálních bank podpořit ekonomický rozmach. Významný je i nový ekonomický stimul čínské vlády, který by měl obnovit rychlé zvyšování ekonomické aktivity v zemi. Čína je největší spotřebitel komodit na světě. Jednoznačně nejsilnější byly v uplynulém měsíci obilniny a olejniny. Důvodem se stalo extrémně suché počasí v USA. Výnosnosti polí by zde mohly poklesnout až o čtvrtinu. Vysoké teploty tlačily vzhůru i cenu zemního plynu. Sucho v západní Africe pomohlo kakau. Ropa dokázala mírně zdražit. V sektoru drahých kovů bylo nejsilnější zlato.

Výsledky HDP za druhé čtvrtletí nepotěšily

ECB začíná být ve svých vyjádřeních důraznější, když uvedla, že udělá všechno pro záchranu eura. Taktéž FED a BoE jsou připravené pomoci ekonomikám. Údaje o tvorbě HDP ve druhém čtvrtletí nebyly dobré. Velká Británie se nachází v mírné recesi, eurozóna zažívá stagnaci a rozmach USA je podprůměrný. Zklamáním byly i údaje o hospodářském růstu v Číně. Tamní vláda však již připravuje další záchranná opatření.

Ceny drahých kovů v červenci stagnovaly

Minulý měsíc byly nejslabší platina a paládium. Organizace World Gold Council snížila předpověď letošní spotřeby zlata v Číně na 870 z předchozích 1000 tun. Důvodem je zejména nižší spotřeba v klenotnictví. Poklesu ceny zlata však brání informace o problémech na straně nabídky. Společnost Barrick Gold, největší producent zlata na světě, uvedla, že ve druhém čtvrtletí vytěžila 1,74 miliónu uncí, což je výrazně méně oproti loňským 1,98 miliónům. Pro platinu a paládium byly negativní informace o nečekaně slabších prodejích vozidel v USA.

Spotřeba plynu vzrostla

Cena ropy mírně vzrostla. Od 1. července platí embargo na iránskou ropu. Země kvůli němu vyváží o polovinu méně této komodity. Podle propočtů tak denně přichází o 133 milionů dolarů. Do ceny ropy je však tato informace již zahrnuta. Negativní jsou informace o zvyšování zásob produktů v USA. V tamních zásobnících je momentálně nejvíce benzinu za poslední tři měsíce. Rekordní teploty pomáhají zemnímu plynu, protože kvůli vyššímu využití klimatizačních zařízení roste jeho využití v elektrárnách. Ty spotřebovaly v prvním pololetí o třetinu více plynu oproti stejnému období minulého roku.

Ceny obilnin a olejnin rostou

Vysoké teploty a nedostatek srážek v USA způsobily i další prudký vzestup cen obilnin a olejnin. Kukuřice i sója stanovily nový historický rekord. Organizace International Grains Council snížila předpověď globální produkce kukuřice v tomto roce na 864 miliónů tun, přičemž ještě počátkem července očekávala úrodu 917 miliónů tun. Jenom 24 procent amerických kukuřičných polí je v dobrém až výborném stavu, což je nejhorší údaj od roku 1988. Podobný stav je i u sóji. Jenom 29 % polí je v dobrém až výborném stavu. Pro cenu sóji jsou však negativní informace o záměru jihoamerických farmářů zvětšit osetou plochu až o 30 procent. Brazílie by dokonce mohla vystřídat USA na postu největšího producenta sóji na světě.

V sektoru potravin se dařilo zejména cukru. Důvodem je menší předpověď brazilské produkce a pokračující sucho v Indii. Tamní vláda už diskutuje o možnosti omezení exportu komodity ze země, protože lokální ceny vyskočily za poslední měsíc o více než dvacet procent. Na konci července vyrazila vzhůru i cena kakaa. V jeho případě je příčinou sucho, které postihlo Pobřeží slonoviny.

Tabulka: Změna ceny v červenci a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.7.
ropa WTI 3,7 88 USD/barel
zlato 0 1611 USD/oz
měď -1 3,4 USD za libru
kukuřice 27 8,1 USD za bušl
pšenice 17 8,9 USD za bušl
káva Robusta 5 2237 USD za tunu
vepřové maso -15 80,3 US centu za libru

Zdroj: CSI

Drahé kovy a energetické suroviny mohou překvapit

V srpnu předpokládáme mírný růst cen komodit. Tahounem by mohly být drahé kovy a energetické suroviny. Centrální banky budou nadále lít levné peníze do oběhu. Jejich kupní síla by se měla snížit. V sektoru obilnin a olejnin očekáváme volatilní průběh. Počasí je velmi nevyzpytatelné. V případě skončení amerického sucha by nastal prudký krátkodobý výprodej. Velmi zajímavý začíná být sektor potravin. Investoři mohou pomalu začít akumulovat pozice v kakau nebo kávě.

 

Graf: Komoditní index RICI

vyvoj_komodity_cervenec.jpg 

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete na webu Investujme.cz. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici v sekci Komodity - On-line kurzy.

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE