Makro: Němečtí zákonodárci požadují reformu volebního systému ECB

17.08.2012 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Několik zákonodárců koalice Angely Merkelové požaduje reformu volebního systému Evropské centrální banky a posílení německého vlivu. Tlumočí nesouhlas největší evropské ekonomiky s plánem centrální banky nakupovat dluhopisy problémových zemí.

Několik zákonodárců koalice Angely Merkelové požaduje reformu volebního systému Evropské centrální banky a posílení německého vlivu. Tlumočí nesouhlas největší evropské ekonomiky s plánem centrální banky nakupovat dluhopisy problémových zemí. Kancléřka prozatím není přístupem prezidenta ECB Maria Draghi nijak znepokojena.

Nicméně většina obyvatel je již znechucená záchranou předlužených států eurozóny. Německé závazky již dosahují 310 miliard eur. Plán nakupovat dluhopisy Španělska a Itálie s cílem snižovat vysoké náklady na obsluhu dluhu by vlastně znamenal financování vlád a to by centrální banka dělat neměla. Současně vyjadřuje názor, že by měl být zmírněn tlak na tempo fiskální konsolidace.

“Nákup dluhopisů ze strany ECB na sekundárním trhu musí zůstat naprostou výjimkou,“ uvedl pro agenturu Reuters předseda CSU Stefan Müller. Jako iluzivní odmítl debatu o reformě volebního systému v radě ECB Michael Meister z CDU, demokrat Frank Schaeffler naopak potřebu reformy vyzdvihl. Prohlásil, že Kypr a Malta má tolik hlasů, jako Německo a to je vážná chyba.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE