Optimismus tlačí akcie na nová maxima – spekulace v plném proudu

20.08.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Americké akciové indexy v posledních několika týdnech míří vzhůru, přičemž aktuálně narazily na rezistence na úrovni letošních maxim. Na …

Americké akciové indexy v posledních několika týdnech míří vzhůru, přičemž aktuálně narazily na rezistence na úrovni letošních maxim. Na finančních trzích zavládl optimismus a riziková aktiva jsou opět v centru pozornosti. Vidina intervencí centrálních bank aktivovala nákupní příkazy. Investoři bojují se strachem, aby nepropásli další možnou růstovou vlnu a opět nakupují akcie. Nálada je pozitivní. Nezaškodí proto podívat se na aktuální vývoj na trzích očima medvěda a mírně zchladit nadšení.

 

Několik negativních fundamentů

Ve Spojených státech skončila výsledková sezóna. Z 2278 společností, které reportovaly v období mezi 9. červencem a 16. srpnem hospodářské výsledky, překonalo svým ziskem očekávání analytiků 58,7% firem. V případě tržeb překonalo očekávání 48,4% společností (průměr od roku 1998 se pohybuje na úrovni 61,7%). Jedná se o nejhorší výsledky od března 2009, kdy začal růstový trend. Znepokojující jsou především horší výsledky tržeb. Jednou z příčin je zpomalující globální hospodářský růst.

Obrázek 1: Procento společností, které překonalo ziskem očekávání analytiků (Zdroj: Bespokeinvest)


Obrázek 2: Procento společností, které překonalo tržbami očekávání analytiků (Zdroj: Bespokeinvest)

  • Ziskové marže amerických společností jsou v současnosti blízko historických rekordů a nachází se téměř o 70% nad historickým průměrem (výsledek drastické redukce nákladů posledních let, extrémně nízké míry úspor domácností a dlouhodobě neudržitelných vládních deficitů). V dlouhodobém horizontu se marže vždy vrací zpět z extrémů k průměrným úrovním.
  • Shillerův P/E ukazatel se pohybuje na úrovni 21,4, což značí, že akcie nejsou z dlouhodobého pohledu (několika let) podhodnocené.
  • Na základě dlouhodobých fundamentů lze očekávat v následujících 10letech průměrnou nominální výnosnost akcií v USA ve výši 4-6%. Z valuací lze tedy soudit, že akcie v USA nejsou levné.
  • Globální ekonomika zpomaluje
  • Dluhová krize v Evropě pokračuje
  • Rozpočtové deficity řady zemí se dále prohlubují
  • Hrozí rozpad eurozóny
  • Evropský bankovní sektor je nestabilní a podkapitalizovaný
  • Zpomalují ekonomiky rozvíjejících se zemí (včetně Číny a Indie)
  • Čína stále bojuje s realitní bublinou
  • Deleveraging pokračuje
  • Problémy Japonska se zvětšují
  • A ve výčtu by se dalo pokračovat …

Akcie optikou technické analýzy

Pohled na grafy akciových indexů také není bez poskvrny. Medvědi si i zde najdou důvody, kterými ospravedlní svůj výhled. Technická analýza vysílá několik varovných signálů. Prvním z nich je již klasická Dow teorie, kdy musí být nové maximum Dow Jones Industrial Average Indexu potvrzeno novým maximem Dow Jones Transportation Indexu. Z grafu níže je zřejmé, že v současnosti tomu tak není. Nastává divergence. Hrozí, že by růstový trend posledních týdnů nemusel v budoucnu pokračovat.

Obrázek 3: DJIA a DJ Transportation average (Zdroj: Bloomberg)


Velmi podobný obrázek dostaneme i v případě, kdy srovnáme index S&P 500 s indexem nových maxim a minim. Opět platí, že v případě zdravého trendu by mělo být nové maximum indexu S&P 500 potvrzeno novým maximem S&P 500 Cumulative Advance/Decline line. I zde však vidíme zcela jasnou divergenci. Z výsledků je zřejmé, že akciové indexy táhne vzhůru pouze několik málo titulů a většina akcií zatím neroste na nová maxima.

Obrázek 4: Index S&P 500 a S&P 500 Cumulative Advance/Decline line (Zdroj: Bloomberg)


Výše uvedené tvrzení potvrzuje i divergence mezi S&P 500 a indexem Russell 2000, který obsahuje americké akcie s nízkou tržní kapitalizací.

Obrázek 5: Index S&P 500 a Index Russell 2000 (Zdroj: Bloomberg)


Obrázek 6: VIX index (Zdroj: Bloomberg)


V neposlední řadě stojí za pozornost i index volatility VIX, často označovaný za “index strachu“, který měří očekávanou volatilitu v následujících 30 dnech. Aktuální hodnota indexu je 13,45, což je nejnižší úroveň od roku 2007. Zdá se, že investoři v následujících 30 dnech neočekávají na trzích žádné větší turbulence. Samotný index VIX samozřejmě nelze použít pro přesné časování trhu či určení směru akcií. Je však důležitým ukazatelem nálady mezi investory.

Závěr

Na finančních trzích panuje optimismus. Investoři se vracejí k rizikovým aktivům a opět nakupují. Akciové indexy jsou těsně pod několikaletými maximy. Investoři věří, že centrální bankéři jsou schopni svými kroky odvrátit jakékoliv negativní hrozby, s nimiž se může ekonomika v budoucnu potýkat. Bezprecedentní monetární kroky posledních let považují za nový standard, který se bude opakovat i v budoucnu, přičemž výsledky budou vždy pozitivní. Globální ekonomika zpomaluje, hospodářské výsledky jsou horší než se očekávalo, ziskové marže v USA jsou 70% nad dlouhodobým průměrem, evropská krize pokračuje, rozpočtové deficity řady zemí se dále prohlubují, čínská ekonomika (i jiné rozvíjející se trhy) zpomaluje, země bojuje nadále s realitní bublinou, deleveraging pokračuje. Většina z výše uvedených negativních informací je již do současných cen z velké míry započítána. Stejně tak ovšem i obrovská důvěra v sílu intervencí centrálních bank. Trhy počítají v horizontu týdnů s novými stimulačními opatřeními a očekávání jsou vysoká. Akciové indexy tlačí vzhůru naděje. Pokud tvůrci monetární politiky nenaplní očekávání, potom se mohou dostavit výprodeje. Otázkou pro investory proto zůstává, zda vsadí vše na jednu kartu. Vyobrazen na ní však nebude Jolly Joker, nýbrž Ben “helicopter“ Bernanke, “super“ Mario Draghi, Mervyn King a Masaaki Shirakawa.

Dlouhodobý vs. krátkodobý investor

Z několika výše uvedených grafů je zřejmé, že nebe na akciových trzích není bez mráčku. Pro dlouhodobé investory s investičním horizontem několika let není současný trh příliš vhodný pro agresivní nákupy amerických akcií. V budoucnu budeme bezesporu svědky mnohem příznivějšího prostředí, které bude slibovat atraktivnější výnosy. Zapotřebí však možná bude značná dávka trpělivosti. Krátkodobí hráči se mohou svézt na vlně optimismu. Na trhu, který je živený nadějemi. Pokud indexy vyrazí na nová maxima, potom mohou vstupovat do krátkodobých long pozic. Riziko výrazné korekce je však stále ve hře. Až následující týdny a měsíce odhalí, zda centrální banky mají opravdu stále tak velkou sílu, jak mnozí doufají.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE