Novinky pro vybrané evropské tituly: Pokuta pro Tesco¨+ výsledky Lindt & Spruengli

21.08.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Obchodní řetězec Tesco (TESO) by mohl čelit pokutě 200 000 liber. V jeho skladu totiž pracovali zahraniční studenti značně delší dobu,...

...než jim dovolovaly jejich víza. Na ilegální pracovníky narazily britské úřady minulý měsíc při razii na sklad Tesca v Croydonu, jižně od Londýna. Dvacet zaměstnanců bylo zatčeno tamní cizineckou policií a minimálně 7 z nich bylo deportováno. Tamní úřady momentálně rozhodují o pokutě pro Tesco, jenž by se mohla rovnat 10 000 librám za každého ilegálního zaměstnance.

Švýcarská čokoládovna Lindt & Spruengli (LSPP) zaznamenala v první polovině roku meziroční nárůst provozního zisku (EBIT) o 16 % na 48,7 mil. CHF, čímž překonala konsensus ve výši 48 mil. CHF. Tržby ovšem zaostaly s 1,03 mld. CHF oproti odhadu 1,05 mld. CHF. V reportu Lindt nadále uvádí, že ceny kakaa v posledních týdnech rostly z důvodu očekávání slabší sklizně. Stejně tak jsou podle čokoládovny historicky vysoké i ceny mléka, cukru a oříšků. Dále uvádí, že samotný trh s čokoládou z hlediska objemů a hodnoty zůstal v Evropě během prvních 6 měsíců neměnný a u amerických spotřebitelů byla cítit zvýšená neochota utrácet peníze.

Zdroj: Bloomberg


Áron Berezkin
Fio banka, a.s.

Autor článku

Berezkin Áron

Články ze sekce: INVESTICE