V Praze končí výsledková sezóna

27.08.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Předposlední srpnový týden byl ve znamení spekulací ohledně dalšího uvolnění měnové politiky v USA po zápisu z posledního zasedání FEDu. Po čase se opět rozjelo kolo politických rozhovorů okolo pomoci Řecku, které se snaží opětovně vyjednat měkčí podmínky a prodloužení záchranného plánu ze dvou na čtyři roky.

Hlavní akciové indexy v uplynulém týdnu ztrácely 1-2 %. Domácí index PX téměř stagnoval, když v pátek uzavřel na 946 bodech (-0,2 %, t/t).

Překvapila pojišťovna VIG

Na domácím trhu jsme sledovali pokračování výsledkové sezóny. Ve středu reportovala výsledky pojišťovna VIG a překvapila očekávání při čistém zisku za 2Q12 na úrovni 114 mil. EUR (+7,0 % r/r) vůči očekávání trhu 105 mil. EUR. Hlavním pozitivním překvapením byl vývoj v předepsaném pojistném. Konkrétně v segmentu životního pojištění. Titul zakončil páteční obchodování na úrovni 820 Kč (0,1 %, t/t).

Ve čtvrtek reportovalo také NWR, které rovněž pozitivně překvapilo tržní očekávání. Provozní zisk před odpisy EBITDA za 2Q12 vykázal 104 mil EUR (-38,2 % r/r) vůči očekávání trhu na úrovni 87 mil. EUR. Pozitivní překvapení bylo způsobeno lepším než očekávaným vývojem v nákladech. NWR rovněž zvýšilo odhad roční produkce a zveřejnilo výši dividendy za 1H12 ve výši 0,06 EUR (očekávána byla dividenda ve výši 0,05 EUR). Titul zakončil páteční seanci na 96,4 Kč (-0,6 % t/t).

Největší týdenní růsty

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byly AAA Auto (2,9 % t/t; 19,3 Kč) a energetický gigant ČEZ (2,8% t/t; 763 Kč), v obou případech tak bylo bez zpráv. Největší propad zaznamenaly akcie bankovní skupiny Erste Bank (-4,5 % t/t, 393 Kč). Na titulu došlo k vybírání zisku po předchozím růstu, podobně na tom byly i ostatní bankovní tituly v Evropě.

Bankéři se setkají v Jackson Hole

Tento týden se bude pozornost upínat k pátečnímu setkání centrálních bankéřů světa v americkém Jackson Hole. Předpokládáme, že investoři mohou spekulovat o případných zmínkách o globálním uvolňování měnové politiky se samozřejmým zaměřením na Fed a ECB. V průběhu týdne se rovněž budou sledovat pracovní cesty evropských politiků, které mohou potenciálně přinést zajímavé titulky, ale současně neočekáváme žádné výraznější závěry. Současně bude velmi bohatý makroekonomický kalendář. Celkově neočekáváme výraznější trend pro příští týden a domníváme se, že se postupně přenese očekávání až na září a na další kroky ve schvalování ESM (12. září vyjádření německého ústavního soudu).

Graf: Vývoj indexu PX

33_Graf_PX_index_24_8_2012.jpg

Výsledková sezóna končí

Tento týden rovněž bude končit výsledková sezóna v České republice. Očekáváme, že potenciálně v úterý zveřejní svá čísla za 1H12 PMČR, která by měla být poměrně zajímavá s očekávaným 8% meziročním růstem čistého zisku na 1,3 mld. Kč.

Ve středu pak zveřejní svá data za 2Q12 Fortuna. Zde očekáváme 12%  meziroční pokles čistého zisku na 7,6 mil. EUR. Hlavním důvodem je nepříznivý příspěvek segmentu loterie, který jak se zdá, má spíše sestupnou tendenci, což nedokáže zlepšit ani příznivé období významných sportovních událostí, které napomáhá segmentu sázení.

Ve čtvrtek zveřejní svá data Pegas, kde provozní zisk EBITDA by měl vykázat 6,6% r/r růst díky spuštění nové linky na konci minulého roku. Sledovat se bude komentář ohledně výhledu na celý rok.

Ve čtvrtek dále zveřejní své výsledky Orco a AAA Auto. U Orca se bude sledovat, jak probíhá restrukturalizace a dále vývoj čisté hodnoty aktiv. AAA Auto by mělo představit lepšící se hospodaření na pozadí solidních prodejů, které byly již dříve oznámeny.

Tento týden bude plný makroekonomických dat, která napomohou vytvářet aktuální tržní sentiment. Investoři se zaměří na úterní americkou spotřebitelskou důvěru (oček. 66 z 65,9 bodů), páteční index nákupních manažerů Chicaga (oček. 53,5 z 53,7 budou), index spotřebitelské důvěry Michigan (oček. 73,6 z 73,6 bodů) a průmyslové objednávky (oček. +1 % z -0,5 %). V Německu bude v pondělí zveřejněn index IFO, kde se očekává další mírný pokles naznačující snižující se sentiment německých firem.

Autor článku

Petr Sklenář  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE