AAA Auto: Predikce výsledků hospodaření za 1H2012

23.08.2012 | , Cyrrus
INVESTICE


Management společnosti tradičně zveřejnil čísla o prodejích ojetých vozů za uplynulé období více než s měsíčním předstihem před zveřejněním samotných hospodářských výsledků. To nám poskytuje poměrně přesný obrázek o tom, jak se společnosti ve druhém kvartálu tohoto roku dařilo v její hlavní podnikatelské činnosti.

Za 1H2012 skupina AAA Auto prodala 25 841 vozů, což je 16,2% nárůst oproti témuž období v loňském roce. Cílem společnosti přitom je prodat v tomto roce alespoň 50 tis. vozů. Za samotný druhý kvartál prodeje činily 13 666 vozů, tj. 22% nárůst oproti druhému kvartálu roku 2011.

I pro druhý kvartál letošního roku předpokládáme, že dojde k mírnému růstu průměrné prodejní ceny jednoho vozu (o 5 % yoy na 5 305 EUR). Růst prodejní ceny spolu se silným nárůstem objemu prodejů ojetých vozů navíc se širším využívání finančních služeb zákazníky způsobí více než 30% yoy nárůst celkových tržeb.

Dále předpokládáme, že se společnosti podaří udržet rostoucí trend v dosahování hrubých marží. Pro druhý kvartál roku 2012 počítáme s dosažením hrubých marží na úrovni 27 % (nárůst o 0,8 pb mezikvartálně, resp. o 2,75 pb meziročně).

Silné prodeje spolu s dosažením vyšších marží tedy způsobí růst hrubého zisku takřka o polovinu oproti 2Q2011. Předpokládáme také, že se společnosti podaří udržet tempo růstu provozních nákladů mírně pod tempem růstu tržeb. Personální náklady očekáváme na úrovní 8,7 mil. EUR (+33,4 % yoy), marketingové náklady na 2,2 mil. EUR (+91 % yoy) a ostatní náklady na 5,3 mil. EUR (+16 %). I díky takto velmi přísnému řízení nákladů očekáváme provozní zisk za uplynulý kvartál na takřka dvojnásobné úrovni oproti 2Q2011.

Celkově tedy předpokládáme reportování opět velmi silných výsledků hospodaření. Ve svých výhledech se bude management nejspíše vyjadřovat k plánu na otevření nových poboček na svých trzích. Očekáváme potvrzení záměru otevřít dvě pobočky v České republice a po jedné v Rusku a na Slovensku. Otázka návratu na maďarský trh zůstane nejspíše nadále nezodpovězena. Management nicméně již dříve avizoval, že konečné rozhodnutí padne do konce letošního roku.

Kompletní predikce výsledků za 1H2012 ke stažení zde. zde. (525,55 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE