Ranní komentář pro 3.9.2012

03.09.2012 | , Cyrrus
INVESTICE


Půlprocentním nárůstem zakončily v pátek americké trhy týden, během něhož, podobně jako v týdnech předchozích, zaznamenaly pouze minimální týdenní změny. Index S&P 500 zůstal i na samém konci prázdnin téměř přikován k hranici 1400 bodů, nic na tom v konečném důsledku nezměnil ani dlouho očekávaný projev šéfa Fedu Bernankeho v Jackson Hole, který na jedné straně neoznámil žádné konkrétní opatření Fedu, na straně druhé si ponechal dveře k takovému opatření poměrně doširoka otevřené.

Asijské trhy začaly nový týden mírným růstem, paradoxně i díky tomu, že o víkendu bylo zveřejněno několik horších makroekonomických čísel týkajících se čínské ekonomiky. Finální hodnota indexu HSBC PMI za srpen byl ještě mírně snížen proti původnímu odhadu na 47,6 bodů, což je nejnižší hodnota od března 2009 a výrazně nižší hodnota než v předchozím měsíci (49,3 b.). Oficiální PMI, zveřejněný v sobotu, také klesl více, než se čekalo, na 49,2 bodů z 50,1 bodů v předchozím měsíci (čekalo se 50,0 b.). Jedná se o první pokles oficiálního PMI v Číně pod padesátibodovou hranici od listopadu loňského roku. Nepříznivá makrodata v investorech ještě posílila naději na další podpůrné akce centrálních bank, proto ta pozitivní výsledná reakce trhů.

V Evropě začínáme nový týden mírným růstem (DAX +0,2%). Trhy budou netrpělivě vyčkávat čtvrtečního zasedání ECB, od něhož si slibují mnohem konkrétnější plán snížení výnosů dluhopisů problémových evropských zemí, než který Draghi představil minulý měsíc. Podle nejnovějších informací šéf ECB celý víkend pracoval na několika verzích, které zítra rozešle jednotlivým členům měnového výboru. Mezi nimi je údajně například varianta stropu výnosu španělských či italských dluhopisů, maximální spread vůči německým bondům, ale také možnost odkupu jiných aktiv než vládních bondů problémových zemí.

Německá firma Fresenius SE nepodá druhou obnovenou nabídku na převzetí provozovatele sítě nemocnic Rhoen Klinikum. Ač většinový vlastník Rhoen Klinikum by převzetí akceptoval, management Fresenia byl znepokojen snahami minoritních akcionářů Rhoen Klinikum transakci zablokovat. Akcie Rhoen Klinikum reaguje na začátku dnešního obchodování výrazným poklesem. (Tomáš Menčík)

DNES OČEKÁVÁME:

  • V Německu bude v 9:55 a následně za celou eurozónu v 10:00 zveřejněno konečné číslo PMI v průmyslu za srpen.
  • V USA nás dnes nečeká zveřejnění žádného významného makro-ekonomického údaje.
  • Na dluhopisovém trhu bude prodávat bondy Belgie (12:00) a pokladniční poukázky Francie (15:00).

Celý ranní komentář ke stažení zde. zde.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE