Poslední šance pro Microsoft a Nokii?

03.09.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Zdá se, že přichází nejlepší, ale možná i poslední šance pro Microsoft a Nokii na zhatění dominance iPhonu a Androidu mezi mobilními...

...softwary.

Pokud tedy středeční zveřejnění nové Lumie nepřiláká zákazníky, může to znamenat konec pro Nokii a vážný problém pro Microsoft v přístupu na trh mobilních telefonů. Aspoň tak to vidí Sinead Carew a Bill Rigby v článku pro Thompson Reuters.
Nokia vsadila všechno na Windows a pokud neuspěje, dalším krokem může být prodání klíčových aktiv nebo prodej celé společnosti.
Finský výrobce mobilních telefonů utrpěl za posledních 18 měsíců provozní ztrátu přes 3 mld. EUR a byl donucen propustit 10 tis. zaměstnanců.
Podíl Nokie na globálním trhu chytrých telefonů se od chvíle, kdy se na trhu objevil první iPhone, propadl z 50 % na méně než 10 %.
Pro Microsoft by úspěch Lumie znamenal zájem vyššího počtu výrobců o software, který je na bázi stejného kódu jako počítačový systém Windows 8.
Telefony s Windows zaujímají pouze 3,7 % světového trhu, přičemž Android zaujímá 68 % a Apple 17 %. Lumia vstupuje na trh ve chvíli, kdy se Android musí vypořádávat s těžkými právními spory a BlackBerry společnosti Research in Motion pokračuje v dlouhém propadu.
Nokia by ve středu měla zveřejnit 2 nové typy Lumie. Ve stejný den se chystá odhalit nový produkt i Motorola vlastněná společností Google. Apple by měl přijít s nejnovějším iPhonem 12. září.
Dražší z Lumií bude soupeřit s iPhonem. Očekává se, že Lumia bude oplývat širokým výčtem zajímavých funkcí včetně výkonných fotoaparátů z obou stran a možnosti využití Skype hovorů. Nevýhodou pro ní může být nižší počet dostupných aplikací v poměru zhruba 1:5 ve prospěch Androidu nebo iPhonu.

Akcie (NOK; NOK1V) dnes posilují o 3,89 % na 2,35 EUR.

Zdroj: Reuters


Rudolf Plachý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Plachý Rudolf  

Články ze sekce: INVESTICE