Měsíční přehled akciových trhů za srpen

05.09.2012 | , Cyrrus
INVESTICE


Druhá polovina prázdnin byla na trzích charakteristická podprůměrnou obchodní aktivitou, nízkou volatilitou a absencí výrazněji kurzotvorných zpráv. Okurková sezóna tak proběhla naplno a ukončil ji až návrat předních evropských politiků z dovolených. Výrazněji rozvířil vody snad jen Draghiho londýnský proslov a eskalace jeho rozepře s guvernérem německé centrální banky Weidmannem.

Srpen lze ovšem vnímat i jako pomyslný klid před bouří. A bouře přijde již v první polovině září, kdy se očekává opět klíčové zasedání ECB a po týdnu pak i zasedání jejího amerického protějška Fed. Také nás čeká velké množství politických událostí, jako je například možná žádost Španělska o celkový bailout, návrat troiky do Řecka či volby v Nizozemí. Nesmíme zapomínat ani na blížící se verdikt německého ústavního soudu o legitimitě evropského záchranného fondu ESM, který bude oznámen již 12. září.

Na pražské burze skončila výsledková sezóna a mezi její vítěze lze jistě počítat dlouho opomíjené AAA Auto, jehož akcie končí měsíc o 12 % silnější. Špatně si ale nevedly ani tituly jako CME (+12 %) či ČEZ (+12 %). Na opačné straně spektra stojí těžař NWR (-10 %) a Fortuna, jejíž status stabilního dividendového titulu se po reportu výsledků hospodaření za 1H 2012 ocitl pod tlakem (-4,5 %).

Kompletní měsíční přehled ke stažení zde. zde. (597,82 KB)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE