Shrnutí týdne – zásah ECB probudil býky

07.09.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Počátek týdne se na finančních trzích nesl ve znamení podprůměrné aktivity. Investoři vyčkávali na čtvrteční pravidelné zasedání ECB, kde …

Počátek týdne se na finančních trzích nesl ve znamení podprůměrné aktivity. Investoři vyčkávali na čtvrteční pravidelné zasedání ECB, kde měl být představen nový program nákupu státních dluhopisů. Centrální banka nezklamala a reakce trhů byla okamžitá. Riziková aktiva zamířila vzhůru, bezpečné investice poklesly. Podporou byl i představený stimulační balíček v Číně, který by měl přispět k vyššímu růstu druhé největší ekonomiky světa. Vzhůru zamířily primárně akciové indexy, bondy propadly. Ztrácel americký dolar. Na komoditních trzích se dařilo platině, stříbru nebo pomerančovému koncentrátu. Naopak pod prodejním tlakem byla káva, cukr nebo rýže.

Finanční trhy čekaly s napětím na čtvrteční pravidelné zasedání Evropské centrální banky. Podle očekávání zůstaly úrokové sazby nezměněny. Pozornost investorů však byla upřena jiným směrem, k méně standardním nástrojům monetární politiky. Mario Draghi trhy nezklamal a představil nový neomezený program nákupu státních dluhopisů se splatností 1 až 3 roky. Nákupy bondů budou sterilizovány. Podmínkou je zároveň zapojení dané země do programu EFSF/ESM a plnění jejich pravidel. Za pozornost investorů stály bezpochyby i zprávy z Číny, která představila nový program na podporu ekonomického růstu. Ten počítá s investicemi do 2018 kilometrů silnic. V pátek se pozornost investorů přesunula ke statistikám o zaměstnanosti ve Spojených státech, které naznačí, zda Fed na svém následujícím pravidelném zasedání představí nové stimulační kroky. Z makroekonomických zpráv z USA negativně překvapil ISM index ve výrobě (49,6 vs. oček 50 bodů). Očekávání naopak překonala zpráva ADP o zaměstnanosti (201 tis. vs. oček. 149 tis.) a žádosti o podporu v nezaměstnanosti (365 tis. vs. oček. 370 tis.).

Dluhopisy zareagovaly na vlnu optimismu propadem. Nedařilo se ani americkému dolaru. Naopak řada cyklických komodit zamířila vzhůru. Dařilo se mědi, platině, paládiu, stříbru či pomerančovému koncentrátu. Naopak pod prodejním tlakem byl cukr, rýže či káva.

Zprávy z komoditních trhů

Optimismus mezi obchodníky na trhu s mědí se vyšplhal na jedenáctiměsíční maximum. Povzbuzení přichází ze strany centrálních bankéřů a Číny. ECB oznámila program neomezeného nákupu státních dluhopisů se splatností 1 až 3 roky. Čína hodlá podpořit ekonomický růst v zemi investicemi do 2018 kilometrů silnic. Země je zodpovědná za 40 globální spotřeby rudého kovu (Evropa za 18%, Severní Amerika za 11%). 21 analytiků oslovených agenturou Bloomberg očekává, že cena mědi v příštím týdnu zamíří vzhůru. Pouze 5 očekává pokles a 4 jsou neutrální. Jedná se o nejvyšší převahu býků od 14. října. Zájem o komoditu projevují opět i hedge fondy poté, co zásoby monitorované na London Metal Exchange poklesly na nejnižší úroveň za 4 roky.

Produkce pšenice v Austrálii bude pravděpodobně nižší než se očekávalo. Analytici olovení agenturou Bloomberg počítají v sezóně 2012-2013 s úrodou ve výši 23,25 milionu tun. To je o 3,5% nižší hodnota ve srovnání s oficiálním odhadem úřadů ve výši 24,1 milionu tun. USDA očekává úrodu 26 milionů tun.

Bavlnu tlačil níže upravený výhled indické úrody. Některé části Indie, která je druhým největším vývozcem bavlny, budou totiž podle všeho minimálně až do 10. září zavlažovány dešťovými srážkami, což by se mělo pozitivně projevit i na produkci.

Zlato tlačily vzhůru zprávy o intervencích centrálních bank. Spekulanti zvýšili své sázky na další růst cen zlata na nejvyšší úroveň za posledních pět měsíců. Net-long pozice vzrostly v týdnu končícím 28. srpna o 19 procent na 131 687 kontraktů. Zájem o žlutý kov byl patrný i v případě investorů v ETP, kde vzrostly pozice na nejvyšší úroveň v historii. Prodeje zlatých mincí se v srpnu zvýšily v USA o 28%.

International Sugar Organization uvedla, že v sezóně 2012/2013 (začne v říjnu) by přebytek cukru na globálním trhu měl dosáhnout 5,9 milionu tun. To je o 13% více oproti současné sezóně. Globální produkce se pravděpodobně zvýší o 3,9 milionu na rekordních 177,4 milionu tun. Spotřeba by měla vzrůst na 171,5 milionu tun. Produkce v Brazílii by se měla zvýšit o 3,9 milionu tun, Čína dodá o 1,1 milionu tuny více cukru.

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE