ČR: Inflaci v srpnu zvedly pohonné hmoty, nezaměstnanost stagnovala na 8,3%

10.09.2012 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Inflace – srpen

Inflace v srpnu podle očekávání zrychlila na 3,3 % z 3,1 % v červenci. Meziměsíčně cenová hladina klesla o 0,1 %. Stejně jako v červenci výrazněji klesly ceny potravin (-1,0 % m/m; příspěvek k celkovému m/m růstu -0,2 p.b.), v důsledku sezónnosti klesly především ceny zeleniny (-9,0 % m/m) a také ovoce (-3,1 %). Ovšem meziroční růst cen potravin zrychlil na 7,4 % ze 7,0 %, protože vloni na konci léta ceny potravin klesly výrazněji (-1,4 % m/m) a tento letošní nižší pokles cen potravin fakticky přidal k celkové inflaci 1 desetinku. Potraviny z celkové inflace tvoří více jak třetinu (příspěvek 1,2 p.b.). Druhou desetinu navíc přidal razantní růst cen pohonných hmot (+3,3 % m/m), které během srpna smazaly pokles za předchozí 3 měsíce.

Výše ani struktura (DPH, potraviny, energie včetně pohonných hmot) asi výrazně nezmění diskuzi na zasedání bankoví rady ČNB na konci září a snížení sazeb (0,50% -> 0,25%) nelze vyloučit. Následující měsíce by se inflace měla držet kolem 3,0-3,3 % a na konci roku zpomalit i pod 3 %, když odezní část efektu zvyšování DPH. Celoroční průměrná inflace by letos měla dosáhnout 3,3 %.

 

Nezaměstnanost – srpen

Míra nezaměstnanosti v srpnu stagnovala na úrovni 8,3 %. Data z trhu práce zůstávají i během léta solidní a naznačují, že firmy minimálně nepropouští. Půl rok nepřetržitě klesají nové registrace na úřadu práce (42,4 tis. vs. průměr 49,8 tis.). Pozitivním překvapením byl nárůst volných pracovních míst (42,6 tis ze 41,0 tis.). Zatím trh práce nepřináší negativní impulz pro spotřebitelskou poptávku, nezaměstnanost se drží na loňské úrovni a díky sezónnosti by se na přelomu říjen/listopad mohla opět dostat pod 8 %. Na konci roku ale očekáváme nezaměstnanost 8,5 %.

 

Koruna přešla zveřejněné výsledky bez výraznější reakce a držela se na půlročních maximech kolem 24,55 CZK/EUR.

Autor článku

PETR SKLENÁŘ  

Články ze sekce: INVESTICE