Další pokrok v léčbě roztroušené sklerózy si připisuje Biogen

21.09.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Po řadě neúspěšných začátků s vývojem léku na roztroušenou sklerózu se konečně vědci posunuli dál a jejich práce přitahuje také...

...investory.

Poslední novinka přišla ve středu, když ve vědeckém časopisu New England Journal of Medicine vyšly 2 studie, ve kterých bylo popsáno, že nový lék - známý jako BG-12, který vyvíjí společnost Biogen Idec, byl v 3. fázi výzkumu účinný proti recidivám roztroušené sklerózy.
V testech BG-12 kromě jiného významně redukoval počet pacientů, kteří utrpěli opětovné zhoršení a počet případů invalidity.
Nicméně potrvá měsíce, než bude moct BG-12 ovlivnit hospodářský výsledek firmy. Nejprve musí lék dostat povolení od úřadu FDA (Food and Drug Administration), poté zabere nějaký čas, než se lék dostane na pulty lékáren. Studie potvrdila i přítomnost některých vedlejších účinků včetně nevolnosti a žaludečních problémů či poškození ledvin. Lék také narušil obranyschopnost organismu.
BG-12 šlape na paty minulý týden schválenému léku Aubagio společnosti Sanofi Aventis. Aubagio byl druhým ústním lékem na roztroušenou sklerózu. Prvním byl Gilenya od společnosti Novartis Pharmaceuticals schválený v září 2010. Gilenya je však spojován s potenciálně nebezpečnou infekcí a s rakovinou kůže a také může být nebezpečný pro pacienty se srdečními obtížemi.

Akcie (BIIB) uzavřely včera na Nasdaqu na 156,06 USD.

Zdroj: MarketWatch


Rudolf Plachý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Plachý Rudolf  

Články ze sekce: INVESTICE