Vybírání zisků v Praze

24.09.2012 | , Cyrrus
INVESTICE


V úvodu seance byl akciový trh v Praze nastaven lehce výše oproti pátečnímu závěru, krátce po otevření se index PX dostal nad hladinu 964 bodů, následně již celý den již víceméně ztrácel pozice, zejména pod tlakem vybírání zisků. Na hlavních evropských trzích dnes byla cítit opět „nervozita“ související s řešením dluhové krize v eurozóně.

Situace v Řecku zůstává napjatá, tamní vládě se nedaří domluvit na nových škrtech. Dále se objevily informace, že řecký deficit vzrostl na dvojnásobek toho, co bylo doposud uváděno. Podle zdrojů Reuters dojde k pozdržení vydání zprávy trojky až na konec prezidentských voleb v USA (zpráva trojky by měla ukázat, jestli je Řecko schopné snížit státní dluh do roku 2020 pod 120 % HDP nebo ne).

Dále se objevily informace, že by se připravovaný záchranný fond ESM mohl zvýšit až na čtyřnásobek, údajně se uvažuje o využití i zdrojů soukromých investorů. Tímto způsobem by se tedy objem ESM měl zvýšit na 2.000 mld. EUR. V Praze se dnes nejvíce obchodovalo s akciemi Erste Bank, ČEZ zůstal dnes až druhý podle objemu obchodů. Celkově dle objemů obchodů byla dnešní seance podprůměrná. Celkem se v systému SPAD zobchodovaly akcie v objemu téměř 0,3 mld. CZK. Podle mého názoru budou poklesy pokračovat i v příštích několika dnech.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE