Pozitivní nálada pokračuje

02.10.2012 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodní den otevřely evropské trhy ve výrazném záporu, DAX -1 %. Po otevření se trhy vydaly směrem k růstu a počáteční propad umazaly. Během dopoledne přišla zpráva o blížícím se oznámení celkového bailoutu Španělska, které je trhy velmi očekáváno a trhy došly na svá denní maxima DAX 0,8 % , CAC 0,6 % a IBEX 1,6 %. Nejvíce se dnes dařilo bankovnímu sektoru, kdy Deutsche Bank rostla až o 2,2 % či Commerzbank o 2,6 % a energetikám. Jiné zásadní zprávy dnes nepřišly a trhy své růsty v málo volatilním dni udržely až do pozdního odpoledne, kdy začaly mírně ochlazovat.

Americké burzy otevřely v optimistické náladě, kdy S&P 500 otevřelo +0,3 %, Nasdaq 0,4 %. Po půl hodině obchodování však přišel obrat a trhy se otočily směrem k nule. Jediná důležitější makrodata jsou plánovaná až na pozdní večerní hodiny našeho času, kdy budou zveřejněny prodeje osobních aut v USA. Očekává se pokles prodejů, a pokud čísla nedosáhnou ani na už tak slabá očekávání, mohl by automobilový sektor dále klesat jak v USA, tak v Evropě.

Český index PX se dnes nepřipojil k evropskému růstu. Celý obchodní den se pohyboval kolem - 0,8 %, když nejvíce propadaly tituly Erste Bank – 3 % a Komerční banka – 2 %. Jediný výraznější růst zaznamenaly akcie společnosti Fortuna +1,8 % a CETV +2 %.

Po zbytek týdne předpokládám nízkou volatilitu. Pokud ovšem nepřijde zásadní zpráva ohledně Španělska a jeho žádosti o pomoc, kdy by mohly trhy nabrat výraznější pozitivní směr. Jinak budou dále vyčkávat na plánované setkání představitelů Evropské unie v polovině října.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE