Centrální banky vyhnaly ceny drahých kovů vzhůru

03.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V září byl vývoj na komoditních trzích smíšený. Ceny drahých kovů vyrazily díky dalšímu uvolnění měnové politiky centrálních bank vzhůru. Dařilo se i potravinám, což je důsledek snížení produkčních odhadů.

Naopak pod silný prodejní tlak se dostaly obilniny a olejniny. Mírně znehodnotila i ropa, jejíž nabídka na globálním trhu je v současnosti dostačující. Investoři nadále zvyšovali pozice v komoditách, přičemž redukce nastala až na konci měsíce.

Slabá makroekonomická data

Ekonomické statistiky ve světě jsou stále velmi pesimistické. Míra nezaměstnanosti v eurozóně vyskočila na rekordních 11,4 procenta, přičemž ve Španělsku nastal růst na 25,1 procenta. Evropská centrální banka se snaží zachránit region pomocí neomezených nákupů dluhopisů nadměrně zadlužených zemí. Podmínkou však je, aby tyto státy požádaly o pomoc z ESM, který by měl začít fungovat v první polovině října. K žádosti je nejblíže Španělsko, kde zátěžové testy bank ukázaly nutnost nalít do finančních institucí téměř 60 miliard eur.

I americká centrální banka přistoupila k dalšímu napumpování peněz do oběhu. Za 40 miliard dolarů chce každý měsíc nakupovat cenné papíry navázané na hypotéky. Časový nebo objemový limit nákupů FED nestanovil.

Ceny drahých kovů rostou

Zlato i platina zdražily na nejvyšší úroveň od letošního února. Zhodnocování je způsobené nejen uvolněnou monetární politikou, ale i pokračujícími problémy na straně nabídky. Na konci září stávkovalo v Jižní Africe až 140 tisíc lidí. 39 procent tamní produkce zlata bylo odstaveno. Prudší zdražování platiny a paládia brzdí informace o slabých prodejích automobilů v Evropě. Evropská asociace výrobců automobilů uvedla, že v srpnu se v EU27 prodalo 756 tisíc nových osobních vozidel, což je o 9 procent méně oproti minulému roku.

Ropy je dostatek

Ropa v uplynulém měsíci zlevnila, což mělo za následek i mírný pokles cen pohonných hmot na českých čerpacích stanicích. Nabídka ropy na světovém trhu je dostatečná. OPEC dodává nejvíce ropy za poslední čtyři roky. Spojené státy momentálně těží nejvíce ropy od roku 1997. Produkce na Aljašce se v září zvýšila o 30 % oproti předchozímu měsíci, protože skončila pravidelná údržba těžebních zařízení. Zásoby v USA jsou nejvyšší od roku 1990. Na konci měsíce vyrazila vzhůru cena zemního plynu. Důvodem je ochlazení a předpověď nadprůměrné poptávky po teple v nejbližších týdnech.

Obilniny a olejniny zlevňují

Cenu sójových bobů sráží rychlý postup sklizně v USA. Ke konci září zde bylo sklizeno 41 procent úrody, přičemž dlouhodobý průměr je 19 procent. Pro cenu kukuřice jsou nepříznivé očekávaní zvýšení brazilské produkce o 4 procenta. Mezinárodní asociace pro obilniny zvýšila předpověď globální produkce kukuřice o jeden milión na 838 milionů tun. Ještě na konci července očekávala 864 milionů tun. U pšenice byl odhad zredukován na 657 milionů ze srpnových 662 milionů tun.

V sektoru potravin se dařilo kávě a cukru. Korekci podlehlo kakao

Podle asociace UNICA by jižní region Brazílie měl v sezóně 2012/13 vyprodukovat 32,7 miliónu tun cukru, přičemž v dubnu očekávala výstup na úrovni 33,1 miliónu tun. Důvodem růstu ceny kávy byl komentář kolumbijského ministra zemědělství Juana Camila Restrepa ohledně letošní úrody. Restrepo uvedl, že v tomto roce by země měla dodat 9 miliónů žoků oproti 9,5 miliónům, které předpovídala vláda na začátku září.

Tabulka: Změna ceny v září a aktuální cena

Komodita Změna (%) Aktuální cena k 28. 9.
ropa WTI -4,4 92,2 USD/barel
zlato 5,1 1774 USD/oz
měď 9,6 3,8 USD za libru
kukuřice -5,5 7,6 USD za bušl
pšenice 1,4 9 USD za bušl
káva Robusta 5 2182 USD za tunu
vepřové maso -1 73,8 US centu za libru

Zdroj: CSI

Výhled na říjen

V říjnu očekáváme další zhodnocení drahých kovů. Centrální banky ve světě povolují peněžní kohoutky, protože ekonomický růst je stále nedostatečný. V nejbližších týdnech se bude rozhodovat o osudu Španělska. Pokud požádá o pomoc z ESM a zároveň se zaváže k redukci rozpočtového deficitu a dluhu, tak by se důvěra investorů v eurozónu mohla obnovit. Poptávka po cyklických komoditách by pak stoupla. Pokles cen je možný v sektoru obilnin a olejnin. Sklizeň v Evropě a USA se blíži ke konci a už se neočekává další výrazná redukce produkčních odhadů.

Autor článku je analytikem společnosti Colosseum.

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE