Ranní přehled: 4/10/12: Erste, Mail.ru, Societe Generale, Uralkali, HPQ, Yandex

04.10.2012 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

PX: 964 bodů (+0.3% d/d); objem: 545 mil. Kč

Komentář k trhu

Pražská burza předvedla poměrně poklidnou seanci. Zobchodovaný objem se snížil na polovinu denního průměru, přičemž index PX zakončil lehce nad nulou (0,3 %, 963,7 b.). Evropské trhy také hledaly svůj směr, když vyjádření španělského premiéra o tom, že země v brzké době nepožádá o pomoc, přehlušila silná makrodata. Ta pozitivně překvapila zejména v USA, když soukromý sektor podle agentury ADP vytvořil více pracovních míst, než se čekalo a index ISM ve službách ze srpnových 53,7 bodu vzrostl na 55,1. Co se týká pražské burzy, nejaktivnějšími tituly byly tradičně ČEZ a Komerční banka. Zatímco Komerční banka dokázala dopolední ztráty vymazat a zakončila na 3 981 Kč (+0,3 %), ČEZ uzavřel téměř na denních minimech se ztrátou 0,4 % (728 Kč). Erste Group po předchozím výprodeji v souvislosti s prodejem akcií většinového vlastníka zamířila zpět k úrovni 440 Kč (+1,3 %, 438,5 Kč). Telefonica se pohybovala blízko hladiny 400 Kč.

Erste: Neutrální (Analytik: Milan Lávička)
Podle oficiálního oznámení EBA, rakouské centrální banky a rakouského regulátora dosáhl jádrový kapitál (Tier 1) Erste ke konci prvního pololetí úrovně 9,9 %, výrazně nad požadovaných 9 %. Tuto informaci prezentovala Erste již v rámci svých výsledků hospodaření za 1H, nyní se tak jedná jen o oficiální potvrzení ze strany autorit

Komentář k americkému trhu

Akcie na Wall Street dokázaly i přes úvodní zaváhání uzavřít středeční seanci s mírnými zisky, trhům pomohla vzhůru solidní makrodata a růst v sektoru telekomunikací. Investory povzbudil k nákupům vyšší než očekáváný přírůstek pracovních míst v soukromém sektoru za září dle agentury ADP, překvapivě lépe dopadl ve stejném měsíci také index ISM v oblasti služeb. Zajímavý vývoj byl k vidění na komoditách, kde americká lehká ropa WTI propadla o více než 4 % pod hladinu 90 USD i přes pokles týdenních zásob. Evropský Brent ztratil přes 3 %, podobně dopadl i zemní plyn. Z jednotlivých titulů stojí za zmínku výrazný pokles akcií Hewlett-Packard (-13 %, 14,9 USD) v reakci na snížený odhad zisku pro rok 2013.

Autor článku

Atlantik FT  

Články ze sekce: INVESTICE