Investiční soutěž: Nejlepší obchod přinesl přes třicet tisíc

08.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Na začátku minulého týdne byla odstartována investiční soutěž společnosti Bossa. V prvním týdnu se nejvíce obchodovalo s měnovým párem EUR/USD, zlatem a ropou. Právě ropa vydělala jednomu z účastníků soutěže 33 tisíc korun. Jaké další události přinesl první soutěžní týden?

První informace za zákulisí investiční soutěže potvrzují, že Češi se obchodování rozhodně nebojí. Za první týden provedli soutěžící 26 801 transakcí. „Obchodování na finančních trzích chytlo obě pohlaví. Ženy se na celkovém počtu podílejí 15 procenty. Zbylých 85 procent tvořili muži,“ uvedla k investiční soutěži Michala Moravcová ze společnosti Bossa.

Zájem je o měny i komodity

Nabídka investičních instrumentů je velmi široká. Prostřednictvím obchodní aplikace Meta Trader se můžete podílet na vývoji řady měnových párů, vybraných komodit, akciových trhů i dluhopisů. Nejoblíbenějším investičním nástrojem byl v prvním soutěžním týdnu měnový pár EUR/USD, za ním následovalo zlato a ropa (viz graf 1). Soutěžící se zaměřili i na obchodování české koruny, a to v páru s eurem a dolarem.

Velmi zajímavý byl vývoj měnového páru USD/CZK. Ten od minulého pondělí do pátku posílil o více než 2,78 procenta. „Zdá se, že investoři vůbec nerespektují záměry měnové politiky České národní banky. Ta na konci září srazila úrokovou míru na historické minimum, a to 0,25 procenta. Teď můžeme čekat, jestli ČNB vytáhne další esa z rukávu. V případě, že se jí dosavadní měnový vývoj nebude líbit, mohli bychom očekávat, že zahájí intervence na měnovém trhu,“ dodala Michala Moravcová.

Graf 1: Podíl jednotlivých instrumentů na celkovém počtu transakcí

 Pod__l_jednotliv_ins.jpg

První nejziskovější a nejztrátovější obchod

Obchod týdne se podařil jednomu z účastníků na ropě. „Obchodník nakoupil 0,5 lotu ropy, a to 3. října 2012 ve 20:39 za 88,09 dolarů a prodal ji následující den ve 21:20 za 91,54 dolarů, čímž celkově vydělal 33 000 korun,“ prozradila Michala Moravcová.

Obchodování nepřináší jen zisky, ale i ztráty. Hořkost porážky okusil soutěžící, který ve čtvrtek ráno prodal dva loty eura a koupil dolar. Předpokládal oslabení eura a posílení dolaru. „Co bylo podnětem otevření jeho pozice, nevíme. Z analytického hlediska můžeme konstatovat, že ve čtvrtek se očekávalo zasedání Evropské centrální banky. V 13:45 byly vyhlášeny úrokové sazby. Ty zůstaly na nezměněné úrovni 0,75 procenta, přičemž tento výsledek byl očekáván a nepřekvapil. Ve 14:30 mluvil prezident ECB Mario Draghi, který vlil trhům pozitivní náladu, když opět potvrdil, že ECB je připravena nakupovat dluhopisy. Kdyby soutěžící pozici ihned po vystoupení Draghiho zavřel, ztratil by o 20 tisíc korun méně,“ vysvětlila Michala Moravcová.

Nejúspěšnější obchodník prvního týdne prvního kola soutěže zhodnotil počáteční kapitál o 405,17 %. Tento soutěžící má zajištěn postup do druhého kola.

Graf 2: Vývoj EUR/USD

EURUS_bossa.jpg 

Uvedený příklad neúspěšného obchodu ukazuje, jak důležité je nastavování stoplossů. Ne každý může po celý den sledovat aktuální dění na trhu. Automatické „vystoupení“ z obchodu zabrání katastrofickým ztrátám v případech, kdy nemáme přístup k obchodní platformě.

Jak obchodovala redakce Finance.cz?

První týden jsme využili k seznámení s obchodní aplikací. Podobně jako řada dalších účastníků soutěže jsme se zaměřili na měnový pár EUR/USD a zlato. Spekulovali jsme na růst i pokles vybraných instrumentů, vyzkoušeli jsme také nastavení stoplossů.

V průběhu pondělního obchodování jsme několikrát investovali do měnového páru EUR/USD. Oporou nám byla především technická analýza. Od 16:00 do 16:30 jsme otevřeli celkem čtyři pozice – ve všech případech jsme předpokládali pokles. Tři obchody byly ziskové – vydělali jsme necelých sto korun. Poslední obchod byl ztrátový, pozici jsme uzavřeli při ztrátě 7,78 korun.

Větší zisky i ztráty přineslo páteční obchodování. Poslední den v týdnu jsme se zaměřili na zlato. Dopolední obchodování skončilo ztrátou ve výši 215 korun. Krátkodobý prudký propad ceny aktivoval automatický příkaz k uzavření pozice. Při odpoledním obchodování jsme ztrátu prohloubili o dalších 339 korun. Ve 14:14 jsme se rozhodli spekulovat na pokles zlata a nastavili jsme stoploss. Již ve 14:30 poklesla cena zlata k nastavenému limitu a pozice byla automaticky uzavřena se ziskem 258 korun. Pokud bychom v pozici vydrželi o několik desítek minut déle, zisk mohl být dvojnásobný. První týden obchodování jsme zakončili s mírnou ztrátou.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE