Nejvýnosnější investice v posledním čtvrtletí a od počátku roku

09.10.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Třetí čtvrtletí je minulostí, a proto nezaškodí podívat se na nejvýnosnější třídy aktiv ve světě. Následující řádky obsahují tabulky …

Třetí čtvrtletí je minulostí, a proto nezaškodí podívat se na nejvýnosnější třídy aktiv ve světě. Následující řádky obsahují tabulky výkonnosti jednotlivých tříd aktiv od počátku roku a v uplynulých 3 měsících.

V tabulce 1 je zachycena výkonnost ETF (Exchange-traded fund) napříč různými třídami aktiv. Výkonnost ve třetím čtvrtletí odpovídá návratu “risk on“ fáze, v níž získávají popularitu rizikové investice. Přislíbené zásahy centrálních bank podpořily na trzích optimismus a bezpečné investice začaly ztrácet. Nejlépe si vedli investoři, kteří vsadili na růst německých akcií (+21,08%). Na druhém místě se umístily italské akcie (+20,5%). Třetí pozice patří indickým akciím (+19,6%), čtvrtá francouzským (+15,1%) a pátá zlatu (+12,3%). Akcie se dostaly opět do centra pozornosti investorů.

Na opačném konci žebříčku se nachází americký dolar (-5,2%). Druhého nejhoršího výsledku dosáhly státní dluhopisy s větší jak dvacetiletou splatností (-4,7%). Mimo zájem investorů byly i japonské akcie, které v uplynulých 3 měsících ztratily 1,8%.

Z pohledu na obrázek 3, kde jsou zachyceny nejvýnosnější třídy aktiv od počátku letošního roku, je zřejmé, že nejúspěšnějším ETF je Guggenheim China Real Estate (+40,1%). Druhé místo obsadily indické akcie (+30,6%), třetí mexické akcie (+25,7%). Nejhůře si od počátku vede ETF United States Oil Fund (-12,5%). Od počátku roku se nedaří ani brazilským akciím (-5,5%) a americkému dolaru (-3,2%).
 

Obrázek 1: 10 nejvýnosnějších ETF v různých třídách aktiv v uplynulém čtvrtletí (v %; Zdroj: Bloomberg)


Obrázek 2: 10 nejztrátovějších ETF v různých třídách aktiv v uplynulém čtvrtletí (v %; Zdroj: Bloomberg)


Obrázek 3: 10 nejvýnosnějších ETF v různých třídách aktiv od počátku roku (v %; Zdroj: Bloomberg)


Obrázek 4: 10 nejztrátovějších ETF v různých třídách aktiv od počátku roku (v %; Zdroj: Bloomberg)


Tabulka 1: Výkonnost ETF za poslední 3 a od počátku roku v %; Zdroj: Bloomberg)

(Pozn. Kompletní tabulka bude zobrazena po kliknutí na obrázek.)
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE