Akciový index Dow Jones Industrial Average a jeho reakce na recese

17.10.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Globální ekonomika zpomaluje. Evropa se nachází v recesi a nepopulární slovo začínající písmenem R se začíná skloňovat již i v případě …

Globální ekonomika zpomaluje. Evropa se nachází v recesi a nepopulární slovo začínající písmenem R se začíná skloňovat již i v případě Spojených států. Nezaškodí proto malá exkurze do historie, v níž se podíváme na reakci amerického akciového indexu Dow Jones Industrial Average (DJIA) na jednotlivé recese.

Jedním z cílů bezprecedentních zásahů centrálních bankéřů z posledních týdnů je uklidnit finanční trhy. Nákupem státních dluhopisů a cenných papírů zajištěných hypotékami se tvůrci monetární politiky snaží přimět investory k nákupu rizikových aktiv a podpořit tzv. efekt bohatství, kdy se domácnosti budou cítit díky růstu cen akcií a jiných rizikových instrumentů bohatší a začnou údajně více utrácet, což by se mělo pozitivně odrazit i na ekonomice. Řada investorů s výše uvedeným tvrzením souhlasí a ochotně nakupuje akcie s tím, že monetární intervence povedou k dalšímu růstu akciových indexů, stejně tak jako tomu bylo v případě předchozích zásahů. Z hesla „nebojuj proti Fedu“ se stala nová investiční strategie. To vše v situaci, kdy americká ekonomika slábne a riziko recese se zvyšuje. Výrazně zpomaluje i globální hospodářský růst. Evropa je v recesi.

Historie nám ukazuje, že pokud se Spojené státy dostanou do recese, potom se staneme svědky poklesu firemních zisků a následně i cen akcií. Nelze ovšem vyloučit variantu, že “tentokrát to bude jinak“.

DJIA vytvoří typicky vrchol 2,6 měsíce před začátkem recese. Následně propadne v průměru o 30,6% a vytvoří dno před začátkem konjunktury. Růst akcií začíná v průměru 3,9 měsíce před ekonomickou expanzí. Nejmenší pokles indexu se v historii pohyboval na úrovni -5,7% v roce 1945, největší byl pak -89,2% v období 1929 - 1933. Předchozí expanze trvaly v průměru 45 měsíců. Před rokem 1990 (začátek úvěrové expanze a extrémně uvolněné monetární politiky) trvaly expanze v průměru 37 měsíců. Současný růst trvá 40 měsíců. DJIA se v současnosti pohybuje na úrovni 13 521 bodů. Pokud by index poklesl o 30,6%, potom by se dostal na hodnotu 9 383,6 bodu.

Obrázek 1: Akciový index Dow Jones Industrial Average a jeho reakce na recese v období 1902-2012 (Zdroj: Belkin Report)


 

(Pozn. Pro zvětšení klikněte na tabulku.)

Historie ukazuje, že recese ve Spojených státech vždy způsobila pokles akciového indexu DJIA. Pokud bychom tedy v následujících týdnech byli svědky podobného scénáře, potom hraje pravděpodobnost ve prospěch poklesu akcií.

Jistým rizikem je však pro americké akcie i expozice vůči globální ekonomice. Obrázek 2 zachycuje procento tržeb společností v jednotlivých sektorech z indexu Russell 1000 pocházející ze zahraničí. Největšího procenta jsme svědky v případě technologického sektoru (53,7%), dále pak v sektoru materiálů (45,1%) a v případě průmyslových společností (37,5%). Pokud by se situace ve světě dále zhoršovala, potom by byly akcie z výše uvedených sektorů pravděpodobně pod prodejním tlakem. Velmi nepříjemnou zprávou by bylo pro výše uvedené sektory i prudké posilování amerického dolaru.

Obrázek 2: Tržby ze zahraničí v jednotlivých sektorech (Zdroj: Bespokeinvest)



 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE