Výsledková sezóna v USA – Zisky překvapují, tržby jsou zklamáním

23.10.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Výsledková sezóna je ve Spojených státech v plném proudu. Zisky a tržby zveřejnilo již 136 společností z indexu S&P 500. Dojmy jsou prozatím …

Výsledková sezóna je ve Spojených státech v plném proudu. Zisky a tržby zveřejnilo již 136 společností z indexu S&P 500. Dojmy jsou prozatím poměrně rozporuplné, což se odráží i na vývoji akciových indexů.

Obrázek 1: Futures na akciový index S&P 500 (Zdroj: CSI)


Hospodářské výsledky za třetí kvartál oznámilo do dnešního dne 136 ze 498 společností (tzn. 27,3%) zahrnutých do indexu S&P 500. Pozitivní zprávou je fakt, že 69% firem překonalo ziskem očekávání analytiků. Pouze 28% společností nenaplnilo očekávání Wall Street. O poznání nepříznivější je pohled na tržby, kde pozitivně překvapilo pouze 41% firem. Přibližně 59% společností zklamalo analytiky.

Pohled na jednotlivé sektory odhalí, že největším zklamáním byl z hlediska tržeb sektor telekomunikací (100%), zdravotnictví (84,6%) a ropný sektor (83,3%). V případě telekomunikací však reportovala výsledky pouze 1 společnost, v případě ropného průmyslu pouze 6 (tzn. 14,6%). Z hlediska pozitivních překvapení jednoznačně dominuje tabulce finanční sektor (65,6%).

Z pohledu zisků prozatím nejvíce překvapují společnosti ze sektoru financí (81,3%), spotřebních služeb (77,8%) a zdravotnictví (76,9%). Z pohledu negativních překvapení je v čele ropný (50%) a technologický sektor (50%) a sektor materiálů (50%).

Tabulka 1: Průběžný stav výsledkové sezóny za 3Q (Zdroj: Bloomberg)


Výsledková sezóna je prozatím rozporuplná. V případě futures na akciový index S&P 500 se vytvořil dvojitý vrchol, přičemž maximum z 18. října je již pod úrovní předchozích maxim. Index se aktuálně nachází u supportu na úrovni 1420 bodů a zároveň na uptrendové linii. Pokud dojde k proražení výše uvedených úrovní, potom je možné krátkodobě spekulovat na další pokles. Nejbližší následující support se nachází na úrovni 1390 bodů, což je těsně nad hodnotou 38,2% korekce předchozího růstu (1385 bodů).

Obrázek 2: Technická analýza - Futures na akciový index S&P 500 (Zdroj: CSI)


 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE