France Telecom sníží dividendu

25.10.2012 | , Fio banka
INVESTICE


France Telecom (FTE), bývalý francouzský monopol, který stále vyplácí jednu z nejvyšších dividend v rámci telekomunikačního sektoru,...

...sníží dividendu až o 41 %. France Telecom vykázal nižší tržby a zisk kvůli levnějším službám konkurence jako je společnost Iliad.

Vlastník značky Orange sdělil, že čelí těžším podmínkám na trhu než se očekávalo. Vyplatí dividendu nejméně 80 centů na akcii (1,04 USD). Jedná se již o letošní druhé snížení z dividendy ve výši 1,40 EUR v roce 2011. Se současnou cenou při dividendě 0,80 EUR se stále jedná o 9 % dividendový výnos.

France Telecom se pokouší vyvarovat snížení ratingu a následuje tak ve snižování dividend své konkurenty včetně španělské Telefonicy nebo Telekom Austria. CFO Gervais Pellissier sdělil, že společnost se chce zaměřit na snižování nákladů a případné akvizice budou velmi důkladně vybírány. France Telecom se zajímá o španělskou divizi Yoigo společnosti TeliaSonera.

EBITDA poklesla na 3,65 mld. EUR. Analytici očekávali EBITDA ve výši 3,6 mld. EUR. Tržby klesly dle očekávání analytiků o 3,5 % na 10,8 mld. EUR. Provozní cash flow pokleslo o 12,5 % na 7 mld. EUR. Společnost očekává růst provozního cash flow v roce 2014.

Akcie France Telecom od začátku roku ztratily 23 % a naopak akcie Iliadu vzrostly o 24 %.

Zdroj: Bloomberg


Lukáš Brodníček
Fio banka, a.s.

Autor článku

Brodníček Lukáš

Články ze sekce: INVESTICE