Ranní komentář pro 5.11.2012

05.11.2012 | , Cyrrus
INVESTICE


V minulém týdnu se dařilo o poznání více evropským akciím než indexům v USA (týdenní změna SPX +0,2%, DAX +1,8%). Americké trhy sice po neplánované dvoudenní pauze kvůli bouři Sandy začaly pozitivně, konec týdne nicméně nebyl příliš optimistický. Páteční procentní pokles se projeví i dnes na začátku obchodního dne v Evropě. Zvýšenou nervozitu lze mimo jiné přičíst prezidentským volbám, které už v USA klepou na dveře (konají se zítra). Výsledek voleb sám o sobě sice nemusí být faktorem, který změní tržní sentiment, přesto se jedná o důležitou událost, hlavně z pohledu řešení fiskálního útesu a jeho vlivu na US ekonomiku pro příští rok.

Asijské trhy začaly týden poklesy, které jednak navázaly na negativní závěr pátečního obchodování v USA, jednak se v nich odrážejí problémy automobilek Kia a Hyundai, jejichž akcie klesly o 7-8% poté, co přiznaly vyšší než udávanou spotřebu přibližně milionu automobilů, prodaných v USA a Kanadě a slíbily zákazníkům kompenzaci. Náladě investorů nepřidala ani makrodata z Číny, kde byl oznámen pokles PMI ve službách dle HSBC.

Evropské trhy začínají obchodní den poklesy, německý index DAX startuje o 0,7% níže než byl páteční závěr. Situace se opět přiostřuje v Řecku, kde by se již zítra mohlo v parlamentu hlasovat o dodatečných úsporných opatřeních, jimiž si chce země zajistit další splátku finanční pomoci. Na dnešek a na zítřek je v Řecku naplánováno několik profesních stávek.

Dnes očekáváme:

  • Dnes je na programu pouze vyhlášení říjnového ISM ve službách v USA (16:00).

Celý ranní komentář ke stažení zde. zde.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE